Два дебютанти излизат на сцената на Софийската опера в „Дама Пика“ от Чайковски, съобщават от операта. Двата спектакъла с музиката на Пьотър Илич Чайковски са на 19 и 21 април.
Своята първа Лиза ще изпълни Радостина Николаева, а Костадин Андреев ще бъде за първи път Герман.
В спектакъла участват още Гергана Русекова като Графинята, Венцеслав Анастасов като граф Томски, Атанас Младенов – княз Елецки, Виолета Радомирска – Полина, както и Николай Павлов, Бисер Георгиев, Росен Ненчев, Николай Войнов, Силвия Тенева, Юлиана Тодорова, хорът и оркестърът на Софийската опера.
Спектаклите ще дирижира Константин Тринкс. Постановката е на Вера Петрова, сценографията – на Нела Стоянова,  костюмите – на Християна Михалева-Зорбалиева, пластиката – на Александра Тихомирова. Диригент на хора е Виолета Димитрова.
ДВА ГАСТРОЛА ЗА РАДОСТИНА НИКОЛАЕВА 
Този сезон за Радостина Николаева започна с два гастрола. През октомври беше Хризотемис в „Електра“ от Рихард Щраус по време на първото турне на Софийската опера на фестивала в Тегу, Южна Корея. През ноември, отново с колектива на операта, тя изпълни една от коронните си роли – Тоска, на сцената на  операта в Анкара. На сцената в София публиката я аплодира като Ариадна в „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус, като Тоска на Джакомо Пучини и като Микаела в „Кармен“ от Жорж Бизе. 
Следващото предизвикателство за Радостина Николаева е новата й вагнерова героиня – Елза в „Лоенгрин“, която тя ще изпълни през юни. Спектакълът е част от традиционния Вагнеров фестивал на Софийската опера. В рамките на фестивала Радостина ще бъде и Брюнхилде в „Зигфрид“ – на 18 юни. 
На фестивала „Опера на върховете – Белоградчишки скали“, на 2 август, тя отново ще бъде Тоска, а на 4 август – Лиу в „Турандот“. Спектаклите са посветени на годината на Джакомо Пучини.
КОСТАДИН АНДРЕЕВ: ВИНАГИ, КОГАТО ПЕЯ ГЕРМАН, ОТКРИВАМ НЕЩО РАЗЛИЧНО
„Ролята на Герман пея от 2008 г. в много продукции в чужбина. Първата беше в Лион, а диригент беше Кирил Петренко. Същата 2008 г. го направих и в Бон, после в Марибор. Там имах щастието да пея с Мариана Липовшек. Бях Герман и в Братислава, а в Красноярск на една сцена бях с великата Елена Образцова. Беше невероятно щастие. Спомням си, че се запознах с нея на самия спектакъл. Беше незабравимо, защото подготвяйки се да изляза я видях и тя да седи в кулисите. Повика ме при себе си, пожела ми успех, след това ходихме на вечеря и беше паметно преживяване. Много спектакли изпях на „Дама Пика“ в Хале, Германия. Това са шест продукции в чужбина и нито една в България. Когато беше премиерата на тази постановка, репетирах, но не успях да изляза. Ето сега имам тази възможност да изпея тази моя най-любима роля пред моята любима софийска публика“, разказва Костадин Андреев. 
„Трябва да кажа, че винаги, когато съм пял Герман, откривам нещо различно. Някои постановки са били традиционни, други са били съвременни, но тази на Вера Петрова много ми харесва, защото е различна. Всичко се развива в съзнанието на героя. През цялото време той или сънува, или си спомня. Това никак не е лесно да се предаде така, че да го разбере публиката. А като подход, като мисъл и идея води до силна вътрешна експресия. Тази опера предполага подобна възможност, да ридаещ, да страдаш. Но Вера иска всичко да е минималистично, много събрано, вътре в персонажа и това е, което ми допада. Взех тези нейни изисквания като предизвикателство, за да мога от съвсем различен ъгъл да погледна този образ“, допълва Костадин Андреев. 
Този сезон той има две премиери. След „Дама Пика“, го очаква „Лоенгрин“. Досега е пял с успех „Тоска“ – в Турция и в София, бил е Дон Хосе в „Кармен“. На Вагнеровия фестивал на 18 юни ще бъде Зигфрид от едноименната опера. 
„От известно време разучавам Лоенгрин. Лоенгрин е друг космос. Имах огромното щастие да работя интерпретаторски с Анна Томова-Синтова. С нея съм пял много на сцената – и тук, и в Стара Загора. Но сега е друго. Тя ме въведе в тази роля. Това е роля без аналог. Лоенгрин идва отнякъде и пак там отива, това е Божествената сила, пазителят на Граала. И всичко това трябва да се усети на първо място в пеенето. Вече поставихме цялата опера с маестро Карталов и спектакълът е невероятен. При артистите винаги е така – да преминеш от Каварадоси в Дон Хосе, Герман, Зигфрид, Лоенгрин. Това държи артиста млад, да е винаги във форма. Това е нашият живот“, казва Костадин Андреев.