Художничката Слава Джордж търси допирни точки между съвременните предизвикателства пред жената и приказките, проявления на нашето колективно нeсъзнато. Това съобщават от галерия „+359“, където на 24 април ще бъде открита експозицията Let your hair down на авторката .
Изложбата се фокусира върху две основни теми - алхимия и български вълшебни приказки, в които жените преминават през инициация. Художничката използва юнгианския психоаналитичен подход, разказват от галерията.
Слава Джордж съчетава медии като инсталация, фотография, текстил, скулптура и др. Тя се фокусира върху текстовете на „Дивите лебеди” и „Златното момиче”, като създава сайт-спесифик проект, който да преведе публиката през пътя на жените-героини в своето израстване и самоовластяване. Интегрирането на сянката като активна част от душевния свят на жената, в алхимията познато през процеси като Нигредо (разлагане или разпадане – б.а.), е отправна точка за изложбата, допълват от „+359“.
Let your hair down търси актуални проявления на класическите атрибути за преминаване през изпитания във вълшебните приказки, чертаейки връзки между „оръжията” на жената в XXI в., гарантиращи и икономическа и социална независимост, отнасящи се до тялото и неговите потребности и свободи, и архетипните такива.
Изложбата се осъществява с финансовата подкрепа на Националния фонд „Култура", програма „Дебюти".
Слава Джордж живее и работи в София. Завършва художествена гимназия със специалност „Промишлен дизайн", а после - бакалавърска степен, специалност „Мода" в Националната художествена академия. Работи в разнообразни сфери на визуалните изкуства като моден дизайн, скулптура, пърформанс, видео и инсталационно изкуство. Темите, които разглежда в творбите си, са в сферата на психологията, антропологията, етнографията, колективните ритуали и алхимията.
/ ГН