През месеците април, май и юни „Топлоцентрала“ се обръща към любителите на съвременния танц с програма от уъркшопи на хореографи и майстори на танца, съобщават от регионалния център за съвременни изкуства.
По думите им събитията следват мисията на центъра да предложи на младия български танц нови форми и възможности за развитие чрез постоянно взаимодействие между успешни артисти и тяхната активно танцуваща публика.
Ина Гергинова (хореограф, танцьор и терапевт) и Александър Евтимов (танцьор и терапевт) са подготвили уъркшоп My Inner Dance. Водещите използват съвременни танцови техники и съвременна музика на живо, танцови и театрални импровизационни игри и задачи, упражнения за работа с партньор и групова работа, вдъхновения от източни бойни изкуства и практики, терапевтични подходи и инструменти.
Всяка жена, която има интерес към музиката, танца и музикалните инструменти, без значение от възрастта и опита, ще може да се включи в уъркшопа и предстоящото концерт-представление Dias Irae. Репетициите ще бъдат водени от хореографа Глория Дорлигузо, съвместно с маестро Джанлука Фечия. На 27 април самият музикално-танцов спектакъл ще се разгърне с музика на Галина Устволская, позната с псевдонима „Жената с чука”. Нейната музика се определя като неограничена, екстремна и провокативна. Партитурата ще следва композиционно изследване, характерно със своите ритми и чести повторения към идеала за свободата на жените. 
Зия Азази ще свърже суфизма с екзистенциалното в спектакъла Dervish, последван от уъркшопи за развиване на практически умения. Роден в Турция и обявен за „най-забележителният танцьор на годината в Австрия”, Азази продължава да търси връзката между човека и Вселената чрез силата на танца и хореографията. Начинаещи танцьори ще могат да се включат в практическия уъркшоп Dervish In Progress (DIP), а напредналите - в майсторския клас Ziya Azazi Masterclass.  
През юни е лекцията-демонстрация и уъркшоп на тема „Сакрално времепространство в индийския класически танц“ с водещ Калашри Мая Жанлова-Канвар (Бхаратанатям).