От Медицинската федерация (МФ) „Подкрепа“ призоваха компетентните органи и институции да приложат закона и да бъдат проведени преговори за сключване на нов Отраслов колективен трудов договор (ОКТД) в отрасъл „Здравеопазване“. В позиция на федерацията, разпространена от пресцентъра на КТ „Подкрепа“, се казва, че през април е изтекъл възможният максимален срок (двугодишен) на действие на сключения през 2022 г. договор. 
"Опитите ни да реализираме процедура по договаряне и сключване на нов договор до настоящия момент са откровено саботирани, което се потвърждава от факта, че на два поредни Отраслови съвета за тристранно сътрудничество, работодателските организации отказват да се явят и да участват в преговорния процес.", пишат от Медицинската федерация. 
От синдиката допълват, че това е в противоречие както с приетата на 19 октомври 2022 г.  Директива (ЕС) 2022/2041 на Европейския парламент и на Съвета относно адекватните минимални работни заплати в Европейския съюз, така и явно нарушение и на националното трудово законодателство. Цитира се чл. 52, ал. 1, т. 1 от Кодекса на труда, където е записано, че „отделният работодател, групата работодатели и техните организации са длъжни да преговарят с представителите на работниците и служителите за сключване на колективен трудов договор“.
От федерацията декларират, че няма да приемат договорености, които не предвиждат ръст на заплатите, спрямо размерите, вписани в колективния трудов договор от 2022 г. 
Сред аргументите са ръстът на минималната работна заплата, която в началото на 2022 г. е била 650 лева, а от 1 януари 2024 г. вече възлиза на 933 лева, както и инфлацията – 15,3 % средногодишна инфлация за 2022 г и 9,5 % средногодишна инфлация през 2023 г.;
Повишена е и минималната издръжка на живот на един човек от около 1200 лева през май 2022 г., днес тя достига до нива над 1500 лева, допълват от федерацията.
Цитира се и чувствителният ръст на средната брутна заплата за от 2022 г. до 2024 г., в това число, промяна в параметрите на средната годишна заплата в отрасъл „Здравеопазване“, която през 2023 г. достига 2216 лева.
От Медицинската федерация подчертават още, че при изготвяне и обсъждане на предложенията за нива на минималните размери на основните възнаграждения на медицинските специалисти, трябва да се отчита все по-осезаемия недостиг на медицински специалисти. По данни на различни организации само недостигът на медицински сестри в страната в момента възлиза на над 30 000 кадри, допълват от КТ „Подкрепа“.
На 16 април и от КНСБ обявиха, че работодателските организации в здравеопазването отказват преговори за сключване на нов Колективен трудов договор (КТД) в отрасъла. Позицията беше по повод несъстоялия се за втори път Отраслов съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването. Предишното заседание, което беше насрочено за 10 април 2024 г., също не се състоя заради отсъствието на работодателските организации, посочиха още от КНСБ. Отказът води до нарушаване на Закона за здравно осигуряване, на Закона за лечебните заведения и Националния рамков договор, и ощетява всички работещи в здравеопазването.
От синдиката се обърнаха към министъра на здравеопазването и към председателя на Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването да вземат мерки за възстановяване на социалния диалог и подписване на КТД в отрасъл „Здравеопазване“. Ако се наложи, КНСБ ще потърси съдействие от министър-председателя и от международните организации, в които членува, допълниха от синдиката.