Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов взе участие в конференция за бъдещето на социална Европа и на Европейския стълб за социални права. Събитието бе организирано от Белгийското председателство на Съвета на ЕС и се състоя в Ла Юлп. За това съобщават на интернет страницата си от ресорното министерство. В рамките на отделните сесии са обсъдени предизвикателствата и политиките на ЕС по важни теми като равен достъп на жените и мъжете до пазара на труда, достъп до социална закрила в променящия се пазар на труда, справедливи условия на труд във връзка с изкуствения интелект, политики на пазара на труда и умения за справедлив преход. Ранното детско образование също бе тема на разговорите. 
Подписана бе Междуинституционална декларация за бъдещето на Европейския стълб на социалните права, подкрепена и от България, посочват още от социалното министерство. Документът подготвя социалния дневен ред за следващия законодателен цикъл в по-широката рамка на Стратегическия дневен ред за периода 2024 - 2029 г. и препотвърждава Стълба като компас на социалната политика на ЕС, уточняват оттам. Декларацията бе подписана в присъствието на министър-председателя на Белгия Александер Де Кро, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Европейския парламент Роберта Мецола.
Преди дни Иванов прие поста на служебен министър на труда и социалната политика от Иванка Шалапатова. По време на церемонията той заяви, че в социалната сфера е много важна приемствеността и постави акцент върху грижата за най-уязвимите групи от обществото.