Точно в 9 часа днес във всяко училище и детска градина в Русе ще звучи „Върви, народе възродени“. Така се открива Седмицата на Стоян Михайловски, посветена на 132-ата годишнина от написването на българския всеучилищен химн от учителя по френски език в тогавашната Мъжка гимназия, днес СУ „Христо Ботев“, която ще бъде тържествено отбелязана с поредица от събития.
Текстът на Стоян Михайловски е публикуван за първи път в сп. „Мисъл“, кн. 9-10, 1892 г. Оригиналното му заглавие е „Кирил и Методий“ с подзаглавие „Проект за български всеучилищен химн“. Под текста авторът, подписан като Ст. Михайловский, добавя „Руссе, 1892 Априлий 15“. През 1901 г. композиторът Панайот Пипков създава музиката към текста и така се ражда вдъхновяващият химн на словото и писмеността.
Утре, 16 април, от 16 часа в Художествената галерия ще бъдат представени творби от фонда на галерията на художници, преподавали в СУ „Христо Ботев“. Сред тях са  Александър Лазаров, Марчо Киров, Димитър Стефанов, Станчо Станев, Златка Стойкова, Зюхтю Калит и др. От 18 часа Регионалното управление на образованието и Община Русе организират концерт на възпитаници на русенските училища в Канев център с вход свободен. В него ще се включат над 150 ученици от 22 училища.
Изложба, която ще бъде открита пред Съдебната палата в 17 часа в сряда, 17 април, ще разкаже за рода на Стоян Михайловски, за творчеството му и историята около написването на химна. Експозицията се организира съвместно от РБ „Любен Каравелов“, Държавен архив и Регионалния исторически музей, а неин дизайнер е доц. Йордан Дойчинов от Русенския университет.
Училище „Христо Ботев“ също ще отбележи тържествено годишнината. В четвъртък училището, съвместно с Историческия музей, ще организира тематична кръгла маса.
В петък от 19 часа Общинският детски център за култура и изкуство ще представи два концерта. В Голяма зала на Доходното здание ще се изпълни фолклорна програма, а в зала „Филхармония“ по същото време ще се състои концерт на детската и дамската формации на хор „Дунавски вълни“ с диригент Весела Тодорова. И двете изяви ще завършат с тържествени изпълнения на химна от всички участници и публика.
През цялата седмица различни образователни инициативи в русенските училища и детски градини  ще популяризират достойното дело на Михайловски, доказващо силата на словото.
Една русенска инициатива може да превърне 15 април в ден за национална почит към Стоян Михайловски. В разговор със служебния министър на културата Найден Тодоров зам.-кметът по хуманитарните въпроси Енчо Енчев е предложил това да е денят, в която цялата страна чества и химнът „Върви, народе възродени“, и авторът на вдъхновяващия му текст. Министерството на културата ще окаже пълна подкрепа на идеята, уверил Найден Тодоров.