Без представител на дружеството бе съставен акта за установяване на административно нарушение, за който екоинспекцията съобщи преди няколко дни. Въпреки отправената покана, производителят на алуминиеви части за автомобилната индустрия не изпрати свой човек. Актът бе съставен в присъствието поканени за свидетели експерти и граждани, като ще бъде депозиран в деловодството на дружеството.  
От екоинспекцията съобщиха, че на 9 април, в периода от 19:47 ч. до 23:00 ч., в инспекцията са постъпили 43 сигнала чрез зеления телефон, контактната форма на интернет страницата и  електронната поща на РИОСВ - Русе, както и в МОСВ. Всички подали сигнали съобщават, че органолептично са усетили миризмата на „изгорял бакелит“, характерна за дейността на „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД. В същия диапазон от време миризмата е била потвърдена от експерти на РИОСВ-Русе, а данните от пункта за собствен мониторинг на „Линамар“ показали високи стойности на р-крезол и нафтален. Веществата са в състава на миризмата на „изгорял бакелит“, характерна за дейността на дружеството, уточниха от РИОСВ и посочиха, че санкцията за нарушение на Комплексното разрешително може да варира от 10 000 до 500 000 лева.
Липсата на представител на „Линамар“ вероятно означава, че дружеството ще оспори в съда и това наказателно постановление. Делото бе образувано през миналата година по жалба на фирмата, след като екоинспекцията й наложи санкция за разпространение на миризми от производството извън производствената площадка на предприятието. Заседание по него трябваше да има на 10 април, но бе отложено за 10 юни заради ангажименти на вещото лице - професор Драгомир Янков от Института по инженерна химия към Българската академия на науките. Както „Утро“ писа, специалистът трябва да установи налице ли е възможността за изпускане на неорганизирани емисии миризми, резултат от изгарянето на фенолформалдехидни смоли, има ли в предприятието изградени пречиствателни съоръжения и достатъчен ли е техният капацитет за да предотврати напълно изпускането на неорганизирани емисии. Съдът изиска и проверка дали е възможно други производствени инсталации да изпускат миризмата, определяна от русенци като на изгорял бакелит.