Акцията за контрол върху управлението на електрически тротинетки в Русе е в действие като за последните дни са съставени първите 13 акта, съобщи русенският депутат Иван Белчев. Именно по негово искане към вътрешния министър Калин Стоянов се провежда специализираната проверка. 
Както „Утро“ писа, през 2023 г. на територията на ОДМВР Русе са настъпили 22 тежки пътнотранспортни произшествия електрически тротинетки. при които са ранени 23 души. Водачите им в масовия случай обаче минават между капките. За цялата 2023 година са съставени едва 17 акта, а сега само за последните няколко дни - 13.
В Закона за движение по пътищата са минимални възрастови ограничения като 14-годишна възраст за управление по велосипедни алеи и 16-годишна по велосипедна инфраструктура по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч. Забранено е превозването на повече от едно лице на тротинетка. Водачите под 18-годишна възраст трябва носят каска. Тротинетката трябва да се кара по велоалеите, а при липса на такава - в най-дясната част на пътя. Пресичането на пътя става като пешеходец. Максимално разрешената скорост е 25 км/ч., като тротинетка не може да се движи по пътища, където разрешената скорост е над 50 км/ч. и по площи, предназначени само за пешеходци. Задължителни са работещи спирачки, звънец, устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и устройство за излъчване на червена светлина отзад. Все неща, които доста рядко се спазват.