„Мисля, че подобно преживяване е незабравимо - не само заради видяното, а най-вече заради емоциите.“ Това каза ръководителят на Театър-школа „Артистисимо“ Иглика Пеева след връщане на състава от Втория международен фестивал за авторска детска и юношеска драматургия и песен в Чикаго, САЩ.
Там русенци спечелиха седем награди.
Спектакълът „Изгубената честна дума“ от Иглика Пеева с режисьор проф. д-р Александър Илиев донесе първа награда във втора възрастова група.
Първа награда с русенски адрес бе връчена в раздела „Драматичен спектакъл“ в трета възрастова група и за постановката на проф. д-р Александър Илиев „Ключ за седмото небе“ от Иглика Пеева.
Останалите отличия са индивидуални.
Теодора Даскалова заслужи първа награда за женска роля за превъплъщението си в Тея в пиесата „Ключ за седмото небе“. Боян Станков и Тодор Иванов получиха поощрителни награди съответно за за ролята на Павел от „Ключ за седмото небе“ и на Нищоправятеля и Бал от „Изгубената честна дума“.
За двете си постановки първа награда получи  проф. д-р Ал.Илиев. Първа награда за драматургия беше връчена и на Иглика Пеева за пиесите „Изгубената честна дума“ и „Ключ за седмото небе“.
Участието на русенци във фестивала „Децата на България“ бе част от проекта „Българска арт прегръдка“, финансиран от Министерство на културата. Създател и директор на фестивала в САЩ е Бойко Антонов, а организаторите са от Малко българско училище в Чикаго, на чиято сцена се проведе събитието. При награждаването Иглика Пеева връчи на Живка Бубалова - директор на училището в Чикаго знамето на Община Русе с уверението, че българската общност завинаги ще остане в сърцата на русенските деца.
„Изключително съм респектирана от българските общности в САЩ. Хората бяха отворили сърцата си и спокойно можем да кажем, че почти осиновиха нашите деца - от преспиването у семейства, до прекрасната храна, разходките, та чак и магнитчетата, които им търсеха. Ние след финала на феста летяхме до Вашингтон. Получиха се едни разминавания с буса, който трябваше да ни вземе от летището в полунощ, поради буря, която го забави по пътя. Живка Бубалова, директор на Малко българско училище в Чикаго и целият, организиран от нея отбор до 5 сутринта ни направляваха в лабиринта на летището до излизането от входа, удобен да дойде транспорт, за да ни заведе в хотел. И докато бяхме по другите градове, непрекъснато от Чикаго звъняха да се интересуват как са нашите деца. Това си беше любов от пръв поглед - между българите в Ню Йорк и Вашингтон и групата ни“, разказа Иглика Пеева.
„Нашите българи там в събота упорито водят децата си в българските училища, които са много в различните градове. Това иска да се откажеш от един от почивните си дни - както ти, така и детето ти. Прави впечатление нивото, на което е езикът им и познанията по история. Когато правих майсторски клас по творческо писане, освен ученици в залата влязоха и възрастни, които ентусиазирано се включиха. Всичко, идващо от Родината, предизвиква вълнение - това се виждаше наред по консулствата и в посолството във вашингтон, където ни посрещнаха с отворени обятия и насълзени очи. Благодарни сме за приятелствата и всеотдайността на Живка Бубалова и директора на фестивала Бойко Антонов, които през цялото време бяха нашите ангели пазители в САЩ“, каза още тя.