Две изложби в Италия и участие в обща експозиция в Будапеща. Такава е равносметката на художничката Ели Герасимова само за месец. В средата на март тя представи 20 свои платна в изложбата  Immaginare… („Представете си...“) в галерия Medina Аrt Gallery в Рим, Италия. От 6 до 20 април серията картини е подредена в галерия „България“ на Българския културен институт в Рим.
„Галерията Medina Аrt  е позиционирана в страхотна улица на Рим, посещавана от много туристи и хора, които се интересуват от културния живот там“, разказва художничката пред БТА. Преди време тя изпраща информация за себе си и галеристката от римската галерия се свързва с нея с покана да представи своя изложба в галерийното пространство. „Тя даде шанс тази изложба да замине и да бъде представена там“, казва Герасимова.
След това художничката пише писмо до Българския културен институт в Рим, че ще има своя изложба в италианската столица. Оттам отправят покана след галерия Medina Аrt Gallery картините да бъдат показани две седмици и при тях. „Изключително съм горда от предстоящата ми изложба в зала „България”. Щастие е за мен да допринеса  за българо-италианската културна връзка и да съм част от големия културен живот на българите в Рим. Искам да изразя огромната си благодарност към Жана Яковлева, без чиято подкрепа това събитие нямаше да се осъществи. Куратор на изложбата е Олга Босева“, казва художничката. „И така те живеят сега в Италия“, допълва през смях Герасимова.
УЧАСТИЕ В ИСПАНСКА ИЗЛОЖБА В БУДАПЕЩА
В началото на март тази година испанската галерия Toolip Art Gallery отправя покана към Ели Герасимова да участва в премиерна, обща изложба по случай откриването на новата си галерия в Будапеща, Унгария. В Експозицията са изложени творби на още 45 художници от цял свят.
Герасимова казва, че изпитва щастие, спокойствие и удовлетвореност от това, че по частичка от нейното творчество има в различни точки на света. „Творецът трябва да може да се показва. Не да бъде сам, не да бъде тъжен, затворен в ателието си… А да среща подкрепа от различни хора. А това е страхотно, че има хора, които оценяват и искат да дадат шанс това изкуство да се разпространи“, казва тя.
Абстрактното изкуство доста бива неразбрано от голяма част от хората. Излизайки на една световна сцена с артисти, с много хора, които търсят себе си и своя стил, аз мога да намеря къде съм, да разбера в правилна посока ли съм. Моето творчество прави ли ме щастлива мен самата. И това е посланието – да намериш себе си и в същото време с енергията и със силата, с която създаваш тези картини, да я върнеш обратно към хората, казва Герасимова. 
РИСУВАНЕТО КАТО ПЪТ В ЖИВОТА
Още от мъничка майка ми е разказвала, че на тригодишна възраст съм рязала и оцветявала картончета, разказва художничката. Майка й е музикант и по думите й не е обърнала внимание, че детето й се занимава с това и изхвърляла картинките. Един ден на гости дошла приятелка на майка й, професионален художник, която й казала, че детето рисува много добре. „Казва й: Те са цветни, живи композиции, аз мога да направя пано по тях. Не ги изхвърляй, обърни внимание на детето“, разказва с усмивка Герасимова. Баща й е фотограф. Баба й е работила със Светлин Русев, организирала изложби към СБХ и много я подкрепяла.
Ели Герасимова казва, че е имала периоди, в които е спирала, за да си вземе глътка въздух. След това се подготвила за професионално училище по рисуване и влязла първа в специалността си. По-късно учила в Нов български университет. „Ученето в Нов български университет ме съхрани като художник, защото продължих да работя в сферата на абстрактното изкуство. Не знам, ако по друг начин се беше развил пътят ми, дали щях да запазя този живописен нюанс, дали нямаше да отида в друга посока“, разказва тя.  
ДЕЦАТА КАТО ВДЪХНОВЕНИЕ
Художничката е майка на две дъщери. Малкото й момиченце е на една годинка. Казва, че именно бебето й е вдъхновението за изложбата Immaginare… („Представете си...“), която в момента е представена в Рим. „Бебето отпуши нов канал с нова енергия и емоция“, казва тя. „Добих смелост да открия света с картините си“, допълва Герасимова. Използва тази емоция и това време, за да се посвети и на творчеството си, да създаде нови картини, които да превърне в голямо събитие. „Защото българин да представи самостоятелно такава изложба, е голямо събитие“, казва тя.
Вече пет години е преподавател по рисуване в частно училище. „Работя много отдадено и там се разгърна потенциалът на учител. Защото пък преподаването на деца и разказването им за света на изкуството те връща в първоизточника – защо е важно какво е красивото, защо го правим, нужно ли е на човека…“, разказва тя. И допълва, че работата с деца много я обогатява и й дава стимул да рисува. Децата я научават на много искреност, любов, чистота, спонтанност. „Работата с деца отпушва една енергия, една любов“, казва още Ели Герасимова.  
Ели Герасимова е родена в град София. От дете печели различни конкурси, включително международни. Завършила е Гимназията за приложни изкуства „Св. Лука“, Нов български университет и Югозападния университет „Неофит Рилски“. Зад гърба си има четири самостоятелни изложби в България. В началото на март 2024 г., една от най-развиващите се световни галерии, испанската Toolip Art Gallery, я кани да участва в премиерна, обща изложба по случай откриването на новата си галерия в Будапеща, Унгария, заедно с още 45 творци от цял свят.