Бившият кмет на Русе Божидар Йотов /2005-2011/, който през годините беше общински съветник, както и общински и областен председател на БСП, е русенското лице на движението за промени в БСП „Бузлуджанци“. То беше основано по инициатива на столичната организация на БСП и предизвика широк обществен отзвук. В една зала в НДК през уикенда се събраха емблематични лица на социалистите, а на първия ред бяха двамата бивши председатели на партията Георги Първанов и Сергей Станишев, съответно бивши президент /2002-2012/ и премиер /2005-2009/ на страната, членове на Националния съвет на БСП и много членове и симпатизанти от цялото страна.
Друг знаков представител на русенските социалисти на срещата беше Добрин Данев, депутат от БСП в 31, 32, 33 и 34 Народно събрание и бивш зам.областен управител.
Ние не искаме преврат в партията, не търсим превземането й, не ни водят желания за реванш и кариера. Просто вече не можем да гледаме безучастно как БСП от водеща политическа сила в страната, която печелеше избори и предложи двама президенти и убеди обществото, че те са най-достойните за поста, се срива до петоразрядна партия и не спира да потъва. Левите хора дават ясни оценки на личните амбиции на Корнелия Нинова и лично преданите й членове на ръководството с изборните резултати, каза пред „Утро“ Божидар Йотов.
Сред основните исканията на „Бузлуджанци“ са Корнелия Нинова да поеме лична отговорност да изборните провали на БСП и да спре „обезсилването на партийните структури чрез абсурдната практика за групово изключване на противопоставянето на произвола на ръководството социалисти“. В призива си към левите хора в България движението призовава да се постави началото на общопартийно обединение за обновяването на партията; да се премагне порочния „лидерски“ стил на ръководство, да се определят достойно делегати за 51-ия конгрес на БСП, мотивирани и способни да отстоят цялостното й обновление; да се настоява членовете на Националния съвет на БСП незабавно да свикат заседание на 50-ия конгрес на партията, на което да се вземат решения за възстановяването на структурите и дееспособността й, както и да се избере ново ръководство.
Не цепя БСП, а искам да помогна за оздравяването и укрепването й. Аз съм и ще продължавам да бъда член на БСП, но съм един от хилядите, които не могат да приемат обезличаването й. Има стотици хиляди леви хора в България, които в момента не са представени в обществения и политическия живот, защото не припознават политиката на ръководството на БСП начело с Корнелия Нинова. Докато не е късно, можем и трябва да обърнем тенденцията на свободно падане с възстановяване на онази БСП, която беше лидер и побеждаваше. Това минава през връщане на вътрешнопартийната демокрация, през свободното изразяване на мнения и колективното изработване и отстояване на политики. Идват европейски и предсрочни парламентарни избори, трябва ли да претърпим нов изборен шок, за да разберем, че дълго време ни водят по грешен път. Искаме да се явим на изборите като обновена, обединена, силна и печеливша БСП, каза още Божидар Йотов.
Все още не е ясно дали „Бузлуджанци“ ще имат свои структури в страната под формата на политически клубове. Това обаче най-вероятно ще стане, за да може движението да участва реално в партийния живот по места.