Университетската болница „Медика“ в Русе отбелязва днес 11 години от нейното създаване. За този период тя се утвърди като болница от национално значение, каза управителят на лечебни заведения „Медика“ проф. д-р Кирил Панайотов. 
Той припомни, че само през последната година в лечебното заведение са отворили врати две ултрамодерни отделения - хемодиализа и кардиохирургия. 
„Лицево-челюстната хирургия на болницата заработи на пълен обем с фокус към иновативните методи на лечение. Това даде възможност в Русе да се правят редки и животоспасяващи сърдечни и лицево-челюстни операции. Отделението по медицинска онкология се утвърди и помага за комплексното лечение на болните с карциноми. През последната година и всички останали хирургични отделения имат развитие и модерно оборудване“, каза проф. д-р Панайотов. 
Вложени са много средства в последно поколение високотехнологична апаратура и в привличането на изявени лекари. 
УМБАЛ „Медика“ организира също скринингови и информационни кампании с цел превенция и ранна диагностика на обществено значими заболявания - сърдечно-съдови, онкологични, бъбречни. 
Развитието на лечебното заведение е свързано и с непрекъснато повишаване на квалификацията на персонала. Част от тази задача е сътрудничеството с медицинските университети в страната и с факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ на Русенския университет.  
Университетската болница обучава специализанти, като развива и научна дейност. 
„Редица лекари през годината защитиха докторати, други подготвят такива. Ръководството на лечебни заведения „Медика“ насърчава тяхното научно и кариерно израстване. Резултат на този стремеж са форумите, които болницата организира съвместно с Русенския университет и с други организации“, обясни проф. д-р Панайотов. 
От 29 до 31 март тази година УМБАЛ „Медика“ ще бъде домакин на третото по ред издание на симпозиума „Пролетни хирургични дни“. През идния месец предстои конференция на спиналните хирурзи, а през септември - „Русенски интервенционални дни“.