- Госпожо Руйчева, какво предстои в Русе в събота?
- На 8 юни Русе за първи път ще бъде домакин на Деня на репродуктивното здраве. Той се организира за осма поредна година от сдружение „Зачатие“. На този форум покани получават специалисти по репродуктивна медицина от цялата страна и те винаги се отзовават. В Русе очакваме доктори от 15 клиники, които имат опит в преодоляването на стерилитета. Всички тези лекари ще дават безплатни консултации на двойките, дошли от различни краища на страната.
- В какво ще се изразява консултацията?
- Тук не става дума за прегледи, а наистина за консултация. В една от конферентните зали на хотел „Рига“ ще обособим малки места за индивидуални разговори между лекар и пациент. За да дойдат изобщо на срещата, двойките вече обикновено са преминали през някакви изследвания, имат някаква диагноза или други лекари са изказали предположенията си за проблемите. С цялата тази документация хората идват, показват ги на специалиста и могат заедно да решат какво да правят. Няма никакво ограничение на броя на консултациите - една двойка може да поговори с всички специалисти и да потърси различни мнения. Макар че сме дали имейл за предварително записване - [email protected], никого няма да върнем. На заглавната страница на сдружението има подробна информация за събитието, както и имената на лекарите, които са потвърдили участието си. Тя се актуализира постоянно, затова и не очакваме изненади. Трябва да уточня, че и лекарите участват безвъзмездно в инициативата. Те, както и ние, сме доброволци за каузата „Бебе“.
- Посветили сте се на една благородна кауза...
- Всичките ни усилия са впрегнати в това да се увеличат бебетата на България и да се даде шанс на повече семейства да имат свой наследник. Държавата направи от своя страна Фонда за асистирана репродукция и ние сме горди, че имаме заслуга за създаването му. Преди няколко години имаше протестна акция, на която излязоха жени с празни бебешки колички и това даде резултат. Този фонд поема до три опита ин витро, всеки с цена до 5000 лева. В повечето случаи процедурите се побират в тази сума. Постоянно се говори, че в България има проблем с демографията, а тези наши действия са част от борбата с бебешката криза. Ако се наблегне и на профилактиката, би било още по-добре.
- От колко време съществува сдружение „Зачатие“?
- Тази година ще станат 10 години от създаването му. Лично аз се присъединих през 2008 г., като не съм имала нужда от помощ. Имам две деца, нямам проблем с репродуктивното здраве, но исках да съм полезна на обществото. Споделям тази кауза и наистина се чувствам добре, когато помагам с каквото мога. Всичко е на доброволен принцип и дори ние влагаме свои средства и време, за да направим нещо полезно. Тези дни на репродуктивното здраве също са за лична сметка на всеки от участниците.
- Какво предвижда програмата на форума в Русе?
- Още сутринта в 10.30 ч ще започне записването на пациенти. В едната зала ще вървят консултациите, а в другата зала ще има дискусия за стерилитета, за мъжкия и женския фактор и най-важното - ще е донорството. Тази година това ще е основният акцент - донорството като начин на лечение на стерилитета.
- Имате предвид донорство на генетичен материал?
- Да - на сперматозоиди и яйцеклетки.
- Съгласни ли са двойките да ползват донор за свое бебе?
- Разбира се, особено когато това е единственият им шанс. Въпросът наистина е деликатен и опира до личен избор. За много двойки това е решението. Ако мъжът има проблем, е нормално да преодолеят предразсъдъците си и да пожелаят донорски материал. Донорът е в пълна анонимност, а клиниките гарантират, че той е бил напълно здрав и не е носител на никакви генетични заболявания. Същото се отнася и за жените-донори на яйцеклетки.
Когато хората чуят, че на някого е нужен донор за черен дроб или бъбрек, реагират със съчувствие. Когато това се отнася до яйцеклетка или сперматозоид, реагират като че ли става дума за нещо зловещо и недопустимо.
- Имате ли информация колко са двойките с репродуктивни проблеми в България?
- По данни на Световната здравна организация около 270 000 двойки във фертилна възраст имат този проблем. За Русенска област те са около 12 000.
Мит е, че проблемите са в повечето случаи в жената. Лекарите сега твърдят, че са наполовина разделени отговорностите между двата пола. Около десетина процента пък е и у двамата. Тогава се използва методът ICSI /Интрацитоплазмено инжектиране на сперматозоиди/ и аз имам познати, родили бебета точно благодарение на него. При обикновената процедура „ин витро“ сперматозоидът сам опложда яйцеклетката, макар това да се случва в лабораторни условия. При този метод ICSI ембриологът подбира най-добрият от наличните и го инжектира в яйцеклетката.
Другата цел на сдружението е да накара хората да говорят по-свободно по този въпрос. Преди години всеки се е свивал, затварял се е в себе си, не е споделял, че е търсел помощ и всичко това - от обикновен срам и неразбиране от обществото. Стерилитетът е състояние, което е лечимо със съвременните средства и възможности на медицината.
- Споменахте за профилактика на по-ранен етап. Какво имате предвид?
- Сдружение „Зачатие“ преди време издаде брошурки за тийнейджъри „Бъди в час по репродуктивно здраве“. Те са с илюстрации и е написано на достъпен език какво трябва да правят младежите и какво не бива, за да не се стига до проблеми със стерилитет. Например трябва да знаят, че личната хигиена е от изключително значение, тютюнопушеното вреди, стероидите, които иначе правят много мускулести момчетата, са негативен фактор за репродуктивната им система. Горещите вани също трябва да се забравят от момчетата. За наркотиците вероятно дори не е нужно да припомням.