В центъра на Русе, на улица „Атанас Буров“ - район, в който да се намери място за паркиране често е по-трудно от познаването на верния отговор на въпрос за 100 000 лева в „Стани богат“, две паркоместа напоследък обикновено са празни. И ако някой реши да се възползва, обикновено плаща за грешката си 50 лева. Това е таксата за освобождаване от наказателния паркинг на вдигнат от репатриращия камион автомобил.
Колите стават лесна плячка на „паяка“, тъй като въпросните две места са определени за таксиметрова стоянка и имат съответното обозначение. Таксита там обаче не спират от години и доскоро другите автомобили бяха приемани с търпимост. Вече не е така.
Формално репатрирането им до най-скъпия паркинг в Русе - този на улица „Котовск“, е напълно основателно. Реално - не.
Въпросната таксиметрова стоянка е създадена през лятото на 2016 година, когато Общинският съвет прие предложението за нея на кмета Пламен Стоилов. То е част от обща актуализация за таксиметровите пиаци в града, разгледана и одобрена от Комисията по организация безопасност на движението на 11 март 2016 година. И известно време наистина там спират таксита в очакване на клиенти или на поръчка от централата. През годините обаче ситуацията с такситата се променя значително. През 2016 година те са над 1000, но броят им постепенно се свива, а през Ковид пандемията пада драстично. Сега жълтите коли са около два пъти по-малко и дори и на обичайното им място на съседната улица „Борисова“ могат да се видят свободни места през деня.
Така че необходимостта от стоянката на „Атанас Буров“ отдавна е отпаднала - показва го практиката. Но формално там спирането на други коли е забранено и нарушението се наказва с репатриране. Това очевидно трябва да се промени и към оскъдните места за свободно паркиране около Американското пазарче да се добавят /всъщност да се върнат/ още две. Процедурата е дълга, но трябва да се извърви. Организацията на движението и паркирането не е свещена догма, а нещо, което постоянно се променя според ситуацията и според интересите на гражданите. Необходимостта от резервирането на тези места на „Буров“ е отпаднала. Остава да отпадне и основанието за глоби.