Двоен жест направи към Регионалния исторически музей известният корабомоделист с множество награди Славейко Петров. Майсторът на умалените кораби, които изпипва до последния детайл и пълна автентичност, възстанови един от корабите-макети в музея.
„Това е търговски кораб за течни товари - нефт и други произвеждан за СССР тъй наречените бункеровчици. Благодаря на ръководството на Русенският исторически музей в лицето на директора Николай Ненов за гласуването доверие! За мен беше удоволствие да реставрирам този модел, а и може би носталгия че съм служил в поделението на СВ което беше в Русе и строяхме тия кораби. За пореден път доказвам, че съм най добрия корабомоделист и се гордея че съм русенец!“, разказа Славейко Петров.
Наред с това наследникът на Славейко Свещаров Петров, притежавал и управлявал най-голямата печатница при национализацията в средата на ХХ век - „Русенско ехо“, предостави старинна теглилка, наследство от баба му Василка. Това е т.нар. „топуз кантар“ на повече от  80 години. Върху него има маркировка от производството му в Габрово, с надпис Георги Кантарджиев.
„След като обтрих кантара с фино машинно масло за шевни машини топуза вече се движи и е напълно комплектован, работи“, сподели Славейко Петров.