Общото събрание на съдиите от Варненския апелативен съд предлага ръководителят на Наказателното отделение Янко Янков да бъде назначен за председател на институцията. Това съобщиха днес от пресслужбата на съда.
През последните 10 години Янков беше заместник на Ванухи Аракелян, чийто втори мандат като председател изтича през май. На Общото събрание всички имащи право на глас съдии са се изказали в негова подкрепа, като са акцентирали върху личните му, професионални и управленски качества. Основните мотиви за номинирането му са дългогодишният му опит, почтеността, подчертаното чувство за отговорност и справедливост, способността му да организира и поддържа отлични взаимоотношения в екипа. 
Съдия Янков е роден през 1965 г. в Добрич. Завършил е право във Висшия институт на МВР. Юридическият му стаж надхвърля 30 години и 10 месеца. Бил е следовател и съдия в Добрич. Работил е над 10 години в Окръжния съд във Варна, а от 2014 г. до днес - в Апелативния съд в крайморския град. Има специализации по европейско право, международна правна помощ и международно сътрудничество, компютърни престъпления и пране на пари, финансови престъпления, трафик на хора. Има най-високия ранг в системата - съдия във ВКС и ВАС. 
Процедурата по избор на председател се извършва от Висшия съдебен съвет (ВСС). За ръководния пост в Апелативен съд изискваният стаж е най-малко 10 години. За БТА от съда уточниха, че за поста на административен ръководител могат да се явят и хора от други съдилища в страната. Кандидатите имат едномесечен срок, в който да представят необходимите документи пред ВСС.
Районът на Апелативния съд във Варна покрива освен крайморския град и Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Силистра.