На Велики четвъртък в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" и тази година бе отслужено богослужението, в което се прочитат дванадесет откъса от светите Евангелия, разказващи за последните дни на Господ Исус Христос, съобщиха тази вечер от Българската патриаршия. 
Богослужебното последование бе възглавено от Негово Високопреосвещенство Врачанския митрополит Григорий - наместник-председател на Светия синод, който съслужи с Негово Преосвещенство Мелнишкия епископ Герасим - главен секретар на Светия синод и председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, с архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, със ставрофорен иконом Костадин Гаврилов, с протойерей Антоний Милушев, протойерей Васил Танев, протойерей Сава Кокудев, с протодякон Александър Нешев и с протодякон д-р Деян Коруноски. "Молитвено участие в богослужението взеха Негово Величество цар Симеон II, Н.Ц.В. Борис княз Търновски и Н.Ц.В княз Белтран", се казва в съобщението от БПЦ.
Както се полага, по време на богослужението, бе изнесено и разпятието Христово. Митрополит Григорий се обърна към вярващите със слово, в което каза: "Виждаме Човеколюбеца Христос разпънат на Кръста от човеци. Тези, които получиха от Него само добрини, му се отплатиха с присмех, оплюване и накрая с разпятие. Но Той претърпя всичко това. Той го претърпя заради нас, човеците и в днешния ден не трябва само да осъждаме тези, които Го разпънаха, защото и ние със своите грехове добавяме гвоздеи към Неговото изпонаранено тяло. Затова именно днес е ден за покаяние, за молитва и за осмисляне на жертвата на Господ Исус Христос върху Кръста на Голгота. Не осмислим ли това, което той претърпя и извърши за нас, човеците в тези последни дни от Неговия земен живот - толкова скръбни, но и толкова спасителни обаче - то ние няма да вкусим истинската духовна радост от славното Му възкресение тридневен от Гроба Господен. Затова да помълчим, да отправим своите сърдечни молитви към Всеподателя Бога, да Му благодарим с покайни сълзи за това, което извърши за целия човешки род и за нас включително. Да Го помолим да ни прости и нам всяко волно и неволно прегрешение и да ни направи достойни наследници на Царството Божие, заради което се извършва този подвиг на Голгота от Господ Исус Христос. Нека помълчим пред Кръста Господен, нека се поклоним пред страданията на нашия Господ и Спасител, и измолим Неговата помощ, Неговата подкрепа - да ни дарува покаяние и покайни сълзи, чрез които умити да се зарадваме и развеселим в Неговото славно Възкресение".
В утрешния ден - Велики, или Разпети петък, рано сутринта ще бъде изнесена и плащаницата, а вечерта от 19:00 часа ще бъде отслужено Опело Христово.