Двама шофьори са наказани с актове за арогантно поведение на пътя в Русе след публикувани клипове във фейсбук, съобщи Областната дирекция на МВР.
Служители на Пътна полиция са изяснили и документирали извършени нарушения по Закона за движение по пътищата след сигнали от граждани, които са гледали клиповете. Случаите са от 19 декември м.г. и от 3 януари т.г.
На 19 декември 2023 г. в 18.29 часа в Русе на ул. „Потсдам“ /на пешеходната пътека до бившия хлебозавод в посока към тържището за плодове и зеленчуци/  21-годишен русенец, управлявал лек автомобил БМВ 320D, е извършил следните нарушения: не е съобразил поведението си с пътна маркировка тип М2 /забранена за застъпване или пресичане двойна непрекъсната линия/, като навлиза частично в лентата за насрещно движение. Това става, след като шофьорът нарушава правилата за предимство и заобикаля автомобил, изчакващ пред пешеходна пътека пресичащи пешеходци. Младежът с БМВ-то не ги пропуска и ги принуждава да забързат крачки, като с това създава непосредствена опасност за тях и за възникване на произшествие.
На 3 януари около 12.05 часа в Русе на бул. „Христо Ботев“, в платното за движение в посока бул. „Васил Левски“, 60-годишен мъж от Русе с лек автомобил „Рено Лагуна“ кара срещу движението в посока бул. „Цар Освободител“. Така създава непосредствена опасност за движещите се срещу него в правилната посока автомобили.
Във фейсбук има няколко много активни групи, ангажирани с движението по пътищата и безопасността и в тях често се появяват сигнали за различни нарушения - от по-леки до фрапантни като случая с реното, което слиза към центъра на Русе в платното за изкачващи се към кварталите „Дружба“ и „Чародейка“. По този повод от Пътна полиция апелират към гражданите да са активни и да подават сигнали за нарушенията по ЗДВП на компетентните органи.
„Освен в социалните мрежи, подавайте сигнали и в полицията. Органите на реда често се самосезират, но поради липсата на достатъчно данни като например за подателите на сигналите - гражданите, станали свидетели на нарушението, както и на друга по-конкретна информация, която се изисква по закон - време, място на нарушението, марка, модел, регистрационен номер на МПС и т.н., извършителите остават ненаказани.
За постигането на по-голям превантивен ефект и за получаване на обратна връзка за това, какво е станало с подаден сигнал и какво отношение е взето, полицията призовава гражданите да подават своите сигнали освен в социалните мрежи и на компетентните органи.
Отново напомняме, че в сектор „Пътна полиция“ към ОД на МВР - Русе функционира електронна пощенска кутия. Имейлът е: [email protected].
На електронната поща могат да се изпращат сигнали за нарушения на ЗДВП в писмен вид, както и под формата на снимков и видеоматериал, запитвания, предложения и т.н., които ежедневно се обработват и се разпределят за вземане на отношение по компетентност.
Практиката показва, че борбата с престъпността и опазването на обществения ред са най-ефективни, когато полицията и гражданите са в непрекъснато взаимодействие“, казват от полицията.