„С помощта на Министерството на околната среда и водите можем да докажем на русенци, че в града ни не се извършва геноцид. Разчитаме на мерки на национално ниво, които да променят действащото законодателство, отчитащо крайно неефективно залповите изпускания на час и денонощие“. Това заяви кметът на Русе Пенчо Милков при вчерашната среща с екоминистъра Юлиян Попов, в която участваха още зам.-кметът Димитър Недев, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, директорът на РИОСВ инж. Цонка Христова,  председателите на групите в ОбС и членовете на Комисията по екология.
Замерванията трябва да се извършват за много по-кратък период, за да може да се установи реалното наличие на замърсяване във въздуха, каза Милков и отбеляза като успех глобата от 10 000 лева, която Административният съд наложи на „Оргахим Резинс“ предприятие. Както „Утро“ вчера съобщи, до решението се стигна заради неограничено разпространение на неприятни миризми извън територията на предприятието.
Искрен Веселинов /ВМРО/ реагира след срещата във фейсбук. „Позволих си да изведа дискусията от територията на теорията и неясното бъдеще. Един от дългогодишните и ясни проблемни замърсители е „Линамар“ („Монтюпе“). През 2017 ги задължихме да сложат биофилтри. Оказа се, че те от години не са въведени в експлоатация и работят в режим на „проби“. А работят ли изобщо? Очаквам отговора от РИОСВ, които дори поеха ангажимент да спрат производството, ако получат съдействие от други държавни институции. Защо не се е случило до момента е друг въпрос...“, написа той в личния си профил.
Два въпроса отправи Биляна Иванова /БСП/: „В момента осредняването на стойностите на летливи органични съединения е на един час. Разглежда ли се въпросът за намаляване на този период на по-кратък и в правомощията на министъра на околната среда и водите е да определи територията на определена община за зона с ниски емисии? Обмисля ли се Русе да бъде такава? Това, което гражданите в момента усещат като миризми не е замърсяване по действащите норми, но при по-строги такива има възможност за предотвратяване на множество замърсявания и налагане на санкции“.
И по двата въпроса беше констатирано съгласие от страна на министър Попов и екипа му, че е възможно да бъдат предприети необходимите нормативни изменения.
„Министърът се държа разбиращо. Има работна група, която се занимава с проблемите на въздуха. Досега никое министерство не е искало да припознае „въздуха“ като свой ресор. С нашите искания им помагаме много, за да допълнят работата си. Казаха, че ще искат общината да подготви доклад конкретно за Русе и проблемите на Русе. Нямах време да задам всички въпроси, но мисля, че всички прехвърлихме фокуса от ФПЧ към индустриалното замърсяване. Министърът има интересна гледна точка - че всяка ФПЧ се създава от различни компоненти, включително от химически замърсители, които могат да бъдат изследвани, и те ще изискат такъв анализ. Останах с впечатление, че целият му екип е работил сериозно по проблемите на Русе от години и е в час с всички наши тревоги“, коментира Галичка Николова /СДС-Граждани за общината/.
Министър Попов и заместниците му Ренета Колева и инж. Петър Димитров обясниха дейността на работната група в рамките на МОСВ, която цели, заедно с други отговорни институции, да усъвършенства законодателството, свързано с ограничаване разпространението на миризми и фини прахови частици. Според екоминистъра проблемът е комплексен и не е решен и на законодателно ниво в ЕС. Той допълни, че миризмите не са само проблем на околната среда, но и чисто здравен, затова в работната група участват и експерти от Министерството на здравеопазването. 
Пенчо Милков представи свършеното от общинската администрация за подобряване качеството на въздуха Ц осигурените пет станции за замерване на въздуха, влязлата в експлоатация след настояване на Община Русе сероочистваща инсталация на „Топлофикация Русе“, 4-те собствени кладенеца и новите машини, с които се мият улиците на града, с цел намаляване на ФПЧ 10.
Екоминистърът се ангажира да бъдат предприети необходимите нормативни изменения, за да се нормират праговете на въздействие на неприятните миризми.