През февруари екоминистерството ще е готово с предложенията си за промени в законодателството, които да се регламентират нови изисквания, свързани с ограничаването на неприятни миризми от промишлените инсталации. Това съобщи министър Юлиян Попов по време на вчерашната среща с гражданите на Русе. Предложенията се изработват от работна група, в която участват експерти на МОСВ, здравното и регионалното министерство. 

Миризмите не подлежат на лабораторни измервания, но те са признак за някакъв проблем, който трябва да бъде решен. Няма обаче общоевропейско законодателство по този въпрос, няма и държава, която да е решила този проблем. За изработване на подходяща нормативна уредба се разчита много на Министерството на здравеопазването. Ако източникът на миризмата може да бъде локализиран, той може да бъде и санкциониран. Налагаме всички възможни санкции, категоричен бе Попов.
С това доста от дошлите на срещата русенци не бяха съгласни, много от тях разкритикуваха пред министъра работата на русенската екоинспекция, която според тях в някои случаи по-скоро защитава замърсителите отколкото ги преследва. Изтъкнато бе, че много пъти РИОСВ бездейства при получени сигнали и дори си изключва телефоните. А повечето обгазявания на града са в нощните часове и събота и неделя, когато инспекцията не работи, заявиха гражданите.
Русенци не бяха доволни от символичния размер на налаганите на замърсителите глоби. Особено силно бяха критиките относно действията или по-скоро липсата на такива срещу „Линамар“. Бойко Никифоров поиска министър Попов да провери как изгарянето на промишлен отпадък (пясъчни сърца) в предприятието е маскирано в комплексното разрешително като рециклиране на пясък. А архитект Драгомир Стоянов разказа как новият собственик на „Монтюпе“ - канадската „Линамар“, изоставил изготвен от неговата фирма проект за свързани с биофилтрите в цеха за сърца въздухоотводи, които трябвало да осигурят отрицателно налягане в помещението, така че промишлен въздух да не излиза навън. Заради икономия от няколко милиона лева проектът бил изменен и се оказал неработещ. Оттогава биофилтрите вече пета година били в режим на 72-часово проби без изгледи изобщо да заработят.
Министър Попов пое ангажимент да сезира за тези въпроси ДНСК, тъй като не са от неговата компетенция и още веднъж подчерта необходимостта от единодействие на всички институции, тъй като само неговата не би могла да реши всички проблеми. Той посочи, че Русе няма проблем само с миризмите, а с високите нива на фини прахови частици. По въпроса за инсинератора за медицински отпадъци в Гюргево, процедурата за който още тече, той обясни, че МОСВ настоява проектът да мине през обсъждане на ОВОС и в Русе.