Д-р Денис Велиев завършва Медицинския университет във Варна през 2018 г. Същата година завършва и курс на обучение „Медицинско осигуряване при бедствия и кризи с голям брой пострадали“ отново във Варна. През април 2023 г. посещава курс за минимално инвазивна колоректална хирургия във ВМА-София.
От октомври 2018 година е част от Отделение „Хирургия“ на УМБАЛ „Канев“, а към момента е последна година специализант по хирургия. 
Според диетолозите близо 90% от хората преяждат по празниците. А декември е месецът от годината, в който съществува тенденцията да се преяжда най-много. Жлъчно- каменната болест е едно от състоянията, които се свързват с приеманате на много и тежка храна по време на празниците. Това е и поводът за разговора ни с д-р Велиев.

- Д-р Велиев, по време на коледните и новогодишните празници обикновено прекаляваме с количеството консумирана храна и алкохол. Как се отразява това на организма и здравето ни?
- Жлъчният мехур е чувствителен орган, като неспазването на диетично хранене и прекаляването с някои храни води до неговото страдание и боледуване. По време на коледните и новогодишните празници, които се асоциират с множество и разнообразни храни, е важно да обърнем внимание на жлъчно-каменната болест, усложненията от нея и свързаността им с храната. 
Редно е да се избягват или ограничат от диетата
храни с високо съдържание на мазнини, преработени и пържени храни, тъй като се разграждат по-трудно
и това води до влошаване функцията на жлъчния мехур. Храните в „черния списък“ на жлъчката са и тестените изделия, захарите, фъстъченото масло и алкохола.
- Какво представлява жлъчният мехур?
- Жлъчният мехур е резервоарен орган, който има крушообразна форма, като размерите му достигат до около 12 см дължина, с диаметър до 5 см и обем в нормално неболестно състояние до около 60 мл. Той е разположен в по-долната повърхност на черния дроб в точно определено място. Покрит е от тънка ципа и е отделен от черния дроб от съединителна тъкан. Разделя се на четири части: фундус, тяло, инфундибулум и шийка. Шийката от своя страна посредством каналче - дуктус циститкус, се свързва с общия жлъчен канал. Стената на мехура е образувана от гладка мускулатура отвън и кубичен и цилиндричен епител отвътре, чиито клетки в долната трета част на мехура - инфундибуларна и шийна област, образуват мукус. Той се кръвоснабдява от артерия цистика Ц терминален клон на дясната хепатална артерия най-често, която се разделя на преден и заден клон. Венозното отичане се осъществява от вени директно към черния дроб.
- Каква е ролята на жлъчния мехур и какво се случва с организма, когато пренатоварим храносмилателната система в резултат на преяждане?
- Главната функция на жлъчното дърво е да се транспортира жлъчен сок до дванадесетопръстника. Жлъчният сок се образува в черния дроб, а в жлъчния мехур се съхранява определено количество от него, което се освобождава при хранене. В жлъчния мехур жлъчният сок се складира между храненията, като се концентрира посредством реабсорбция на вода и електролити.
Неговата функция е в храносмилането, като участва в абсорбцията на мазнините
Жлъчният сок има отношение към абсорбирането на калция, холестерола, мастноразтворимите витамини Ц А, Д, Е и К. Подпомага неутрализирането на солната киселина, отделяна от стомашната лигавица. При хранене от дуоденума (дванадесетопръстника) се отделя ензим холецистокинин, който от своя страна е един от главните стимули на жлъчния мехур. Стимулиран от храненето, мехурът изпразва до 70% от съдържанието си за 30 до 40 минути. 
Жлъчният сок се състои от свързани - конюгирани соли на жлъчни киселини, жлъчни пигменти, холестерол, мастни киселини, протеини, лецитин, вода, неорганични йони, образувани в черния дроб. Жлъчните киселини са холат и хенодезоксихолат. Те се образуват от чернодробната клетка. Преди да се отделят в жлъчния сок, те се конюгират (свързват) с глицин или таурин, което ги прави по-водоразтворими. Главната функция на жлъчните киселини е да се поддържа холестеролът разтворен. При състояния, при които концентрацията на холестерола превишават капацитета на жлъчните киселини, се образуват жлъчните конкременти (камъни). 
Други състояния, предразполагащи образуването на камъни в жлъчката, са забавеното изпразване на мехура вследствие на строги диети и глад, след определени операции на стомаха, парентерално хранене.
Честотата на поява на жлъчни камъни се увеличава с възрастта
Среща се по-често при жени, отколкото при мъже. Наблюдават се и географски различия, като България не се съобщава по литературни данни да е ендемичен район. Има определени състояния, предразполагащи развитието на жлъчни конкременти: затлъстяване; бременност; диетични фактори Ц богата на въглехидрати и мазнини и бедна на фибри храни; Болест на Крон; захарен диабет; чернодробна цироза; хемолитична анемия и операции на стомаха. 
Жлъчните камъни се разделят на три основни вида: холестеролови, пигментни и смесени. Холестероловите камъни са сравнително чести, срещащи се в западните страни до около 80% от случаите, като имат вид на бели перли. Чистите холестеролови конкременти се срещат рядко. В повечето случаи съдържат и други вещества с преобладаване на холестерола, съставляващ до 70% от теглото, като на цвят са белезникаво-жълти или зелени, с неправилна форма. Повечето са рентгенонегативни, т.е. не могат да се установят при рентгенография или компютърна томография. Пигментните камъни са предимно черни, свързани с кръвни заболявания и цироза, и землисти, свързани с възпаление на жлъчката. Те са малки по размери, крехки и спикулирани. По-голяма част от жлъчните конкременти са смесени.
- Има ли симптоми, които подсказват за образуване на камъни в жлъчката и кога трябва да потърсим спешна помощ?
- Веднъж образувани,
жлъчните камъни могат да останат в безсимптомно състояние или да се проявят с болка
Холелитиазата (жлъчната калкулоза) може да протече в няколко клинични форми:
Латентна форма Ц безсимптомна; диспептична форма Ц проявяваща се с киселини и тежест в горна коремна половина след нахранване, оригване, метеоризъм, наличие на тежест и тъпа болезност в дясно подребрие, която може да се разпространява към рамото или плешката. Често има непоносимост към тлъсти храни, бобови храни, зеле и др.
Хронична-болкова форма Ц пристъпи на болка, засилващи се след прием на мазни, тлъсти или пържени храни.
Коликообразна форма Ц проявява се с жлъчна колика: причинява се от запушване за период от време на дуктус цистикус. Изразява се с болка в горен десен коремен квадрант след диетична грешка. Болката трае до 5 часа, винаги повече от един час и по-малко от 24 часа. Болката е епизодична, появява се внезапно, по-често в късните часове на деня след прием на мазна храна. Ако болката трае повече от 24 часа, се касае за остър калкулозен холецистит. По време на кризата се наблюдават симптоми като гадене, повръщане, пълнота и подуване на корема. От болните с жлъчна колика се очаква да има повторен епизод на болка през първата година от проявата и до 70% от случаите.
Забавянето на лечението при пациенти с холецистит води до
сериозни усложнения, често налагащи оперативно лечение в спешен или неотложен порядък
При данни за остър холецистит пациентите най-често попадат в спешно отделение с данни за болка на типично място, гадене, повръщане, фебрилитет, находка от кръвни изследвания, понякога жълтеница. Усложненията, които могат да причинят жлъчните конкременти са остро възпаление на жлъчния мехур Ц остър холецистит; запушване на общия жлъчен проток от камъни Ц холедохолитиаза; жлъчно-каменен панкреатит; жлъчно-каменна фистула; жлъчно-каменен илеус Ц запушване на червата от жлъчен камък; рак на жлъчния мехур.
- Как се диагностицира жлъчно-каменната болест и нейните усложнения?
- Златен стандарт за диагностицирането на жлъчната калкулоза е ултразвуковата трансабдоминална ехография, т.нар. видеозон. При извършването му се установяват конкременти, които могат да бъдат рентгенонегативни и да не се отчетат при рентгенография или КТ. Това прави ехографията първо средство на избор при пациенти със съмнение за заболяване на жлъчно-чернодробната система. Извършват се и лабораторни изследвания: левкоцитоза, която е индикатор за наличие на холецистит; повишени стойности на билирубини Ц общ и директен, чернодробни ензими, алкална фосфатаза: представляват предиктор за възпаление на жлъчните пътища; компютърна томография; перкутанна трансхепатална холангиография; магнитно резонансна томография и ендоскопска ретроградна холангиопанкреатография.
Методът на избор за лечение при пациенти с камъни в жлъчния мехур е лапароскопската холецистектомия
Пациенти с риск от сериозно усложнение на жлъчната калкулоза, за които се смята, че е наложителна холецистектомия, са пациенти със захарен диабет; конкременти >2 см, поради по-високият риск от това да се образува рак на жлъчния мехур; порцеланов жлъчен мехур или пациенти, на които им предстои трансплантация.
В отделение „Хирургия“ на Университетска болница „Канев“ за 2022 г. са преминали общо 2961 пациенти, от които 282 пациенти или 9,5% с жлъчна криза или нейните усложнения. Извършени са 191 холецистектомии, от които лапароскоспки са 163 (85,34%), конвенционални са 28 (14,66%). Спешни от всички са 65 или 35,6%. Консервативно излекувани 91 пациенти, които в последствие са претърпели планово оперативно лечение. 
При пациенти с остър холецистит е необходимо извършването на венозни инфузии на антибиотик, обезболяваща терапия, спазмолитична терапия, а холецистектомията се смята за дефинитивно лечение. Самолечението при това състояние може да доведе до усложненията, за които говорихме поЦгоре, което, от своя страна, може да доведе до забавяне на лечението и неговото удължаване.
- И все пак какво да правим, ако сме прекалили с храната?
- Най-добрият лек срещу преяждането е да не го правим. Преяждането е стрес за целия организъм Ц жлъчен мехур, панкреас, черен дроб, стомах, нервна система. Като алтернатива на състояние след прекаляване с храната е почивка, разходка, прием на вода и в краен случай медикаменти.

Силвия ДИМИТРОВА