Д-р Александър Босилков е родом от Плевен. Завършва Медицински университет в родния си град през 2017 г., а през 2022 г. придобива специалност по Гастроентерология. Присъединява се към екипа на Отделението по вътрешни болести на УМБАЛ „Медика-Русе“ през 2018 г. Извършва амбулаторни прегледи в ДКЦ-2.

- Д-р Босилков, кои са най-честите гастроентерологични заболявания, от които страдат българите?
- Пациентите в България не правят изключение от тези в Европа. Най-често хората страдат от хроничен гастрит, гастро-езофагеална рефлуксна болест, синдром на дразнимото дебело черво, хемороидална болест,  чернодробна стеатоза (омазнен черен дроб). Всички от изброените заболявания се причиняват и се обострят от начина на живот.  
- Намираме се на прага на зимния сезон. Има ли сезонност в заболяванията на храносмилателната система?
- Човешкото тяло е една много сложна система, в която, като се наруши балансът между защитни и агресивни фактори, се отключват различни заболявания.
Много от заболяванията на стомашно-чревния тракт са хронични и се обострят при „прегрешения“ в начина на живот
През есенно-зимния период настъпват резки промени в начина на хранене и в ежедневието ни, които са ключов фактор за предразположение към заболявания на храносмилателната система и гастроентерологични проблеми.
- Защо се обострят през есенно-зимния период?
- Много фактори оказват влияние. Основната причина за отключване на такъв тип заболявания е храненето. През пролетта, след сравнително еднообразната зимна диета от месо, тестени изделия и консервирана храна, изведнъж се отключва сериозно разнообразие в менюто, което си е стрес за организма. През зимата става точно обратното – след богатото на плодове и зеленчуци хранене с високо водно съдържание през лятото, настъпва есента, през която се консумират храни, богати на целулоза, която е по-трудна за обработване от организма ни. Това са причините, поради които се смята, че есенното обостряне е по-тежко от пролетното. След „безгрижното лято“ храносмилателната ни система бива натоварена с трудна за обработка храна. Това води до обостряне на заболявания като язва на стомаха и дванадесетопръстника, на гастритите и колитите. Адаптацията на организма за новия сезон отнема около месец. През зимата се наблюдават и много инфекции на дихателните пътища, чието лечение помага на дихателните пътища, но вреди на стомашно-чревния тракт.
Почти всички температуропонижаващи лекарства дразнят стомаха
а приема на само 1 таблетка антибиотик нарушава перфектния баланс между добри и лоши микроорганизми и възстановяването на този баланс отнема седмици, дори месеци. Съветвам всички хора да приемат лекарство за предпазване на стомаха, след което храна и чак тогава температуропонижаващо. Усложненията на язвената болест, особено кървене от язва на стомаха или дванадесетопръстника, се получават почти винаги след прием на аспирин или друг вид нестероидно противовъзпалително лекарство.
- Как можем да избегнем тези неприятни последствия и раздразнения на организма ни?
- Препоръчвам на пациентите винаги да съчетават приема на антибиотик с пробиотик. Така се намалява рискът от странични ефекти, свързани с приема на антибиотик. За да имат пробиотиците максимален ефект, трябва да се приемат поне с 2 часа разлика от приема на антибиотик. Но както е казал още древния учен Парацелз, дозата прави отровата. Прекомерната употреба на пробиотици може да доведе до странични ефекти като газове, подуване на корема, диария, кожни обриви и сърбеж. Има видове колити, които се лекуват трудно и продължително, а в някои случаи трябва да се постъпи и в болница.
- Какви грешки правят хората в ежедневието си по време на храненето?
- Освен качеството на храната е важно и количеството на храната. Основните проблеми на съвременния човек са забързаното ежедневие и стресът. Хората се хранят по-рядко, дори само вечер, а изяждат по-големи количества храна. Доказано е, че за да функционира добре стомашно-чревният тракт, трябва хранителният режим да включва поне 3 хранения дневно
Важно е да не си лягаме с пълен стомах, защото това намалява защитните му механизми
и нарушава качеството на съня. Препоръчително е да мине поне 1 час, след като се навечеряме и тогава да си - Какви храни трябва да избягват хората, които имат гастрит?
Трябва да се избягват люспести, люти, пикантни храни и семена. Също така храната може да е топла, но не и гореща. Не трябва да се прекалява с алкохола, особено на гладно. Забранява се пърженото, панираното и сушеното. Цигарите също влияят негативно на храносмилателните органи. След няколко кризи хората сами започват да спазват диета, с която се чувстват по-добре.
- Има ли други мерки, с които можем да се предпазим от тези заболявания?
- Съветвам всички хора да се хранят бавно, да дъвчат добре. Яжте по-малко, но по-често.
- А какво ви е мнението за аперитивите? Колко количество алкохол е позволено?
- Традиционният български навик – ракийка със салатка е доста вреден. Навсякъде в цивилизования свят твърдият алкохол се сервира след основното хранене и за това си има причина. Ако ще се пие високо концентриран алкохол, то нека да е след храна, а не както в България е прието – преди храна.
Здравият черен дроб може да преработи без проблем една чаша вино за жените и две чаши при мъжете
няколко пъти седмично. Със същата честота може да преработи 330 мл бира при дамите и 500 мл бира при господата, но при условие, че алкохолът се приема по време на храна. Редовното превишаване на тези количества алкохол води до редица здравословни проблеми – чернодробни увреждания, сърдечно-съдови заболявания и повишен риск от почти всички видове рак.
- При какви симптоми пациентите трябва да потърсят лекарска помощ?
- Когато всички системи в човешкото тяло работят перфектно и в синхрон, човек няма оплаквания за здравословното си състояние. Когато има проблем в някоя система, ще се появи и симптом. Лекарска помощ трябва да потърсят всички хора при внезапна поява на оплакване. Съветът ми е, ако се появят неясни болки в корема, киселини, загуба на апетит, промяна в ритъма на изхождане по голяма нужда, кръв в изпраженията, необяснимо отслабване на килограми и всякакви други новопоявили се оплаквания – да се обърнат към личния си лекар. След извършване на медицински преглед ще се прецени дали пациентът има нужда да бъде насочен към специалист. Всяко едно заболяване, когато започне да се лекува навреме, лечението му протича по-лесно, по-бързо, по-евтино и по-качествено и намалява риска от усложнения. Искам да изостря вниманието на всички
пациенти, които приемат лекарства за киселини и въпреки това ги имат, както и болки
че това е признак на по-сериозно заболяване и трябва да бъдат прегледани от гастроентеролог, който най-вероятно ще назначи гастроскопия. Една от индикациите за това изследване е неповлияваща се болка в слънчевия сплит въпреки приема на антиацидни лекарства.
- Мнозина пациенти отлагат преглед при гастроентеролог заради страх от ендоскопските изследвания на храносмилателната система. Какво бихте посъветвали тези пациенти?
- Бих казал, че ендоскопията е най-информативният и сигурен метод за диагностициране на заболявания на хранопровода, стомаха и дебелото черво. Това е основен метод за откриване на структурни промени в стената на съответния орган от гастроинтестиналния тракт – язва, полипи, дивертикули, наличие на кървене и др. Когато се извършва ендоскопия на хранопровод, стомах и дванадесетопръстник, се нарича гастроскопия, а когато се прави изследване на дебелото черво се нарича колоноскопия. Кухите органи като стомах и черва не могат да се огледат добре на ултразвук или скенер. Апаратите, с които се извършват ендоскопиите, представляват тънка и гъвкава тръба, в края на която има поставена камера с висока резолюция, с която се оглежда детайлно всяка една структура от гастроинтестиналния тракт. По време на изследването, освен че визуално могат да се огледат хранопровод, стомах и дебело черво,
могат да се вземат биопсии, които да потвърдят диагнозата и да помогнат за по-правилно лечение на заболяването
Ако случайно по време на ендоскопията на стомаха се визуализира кървене, то може да бъде спряно на момента. Има само две абсолютни противопоказания за извършване на изследването – перитонит и скорошно прекаран сърдечен инфаркт. Изследването е абсолютно безопасно, но предразсъдъците се премахват трудно. Рискът от усложнения е изключително нисък. В развитите страни се правят превантивни колоноскопии на всеки човек, който навърши 50 години, независимо дали има, или няма оплаквания от храносмилателната система. Целта им е ранно откриване и отстраняване на полипи, преди да са се превърнали в злокачествени тумори. Хората, които са фамилно обременени към ракови заболявания, трябва да си направят колоноскопия още преди 50-годишна възраст. Напълно нормално е пациентите да се притесняват от тези изследвания, но искам да ги уверя, че те са абсолютно рутинни и случаите от възможни усложнения са минимални. Във Вътрешно отделение на УМБАЛ „Медика Русе“, при желание от страна на пациента, изследванията се изършват с кратка венозна упойка и пациентите нямат неприятни усещания и последствия от тях. Относително рядко пациентите се страхуват от упойка и в тези случаи провеждаме изследванията без упойка.
Една гастроскопия трае не по-повече от 4 минути, а колоноскопия – 15
- Има ли някаква специална подготовка, която пациентите трябва да направят преди ендоскопията?
- В деня на ендоскопията на стомаха не трябва да се приема храна и вода. Подготовката за изследването на дебелото черво е малко по-сложна и се обсъжда подробно с пациента предварително. Задължително в деня преди изследването се преустановява приема на храна, от обяд се започва прием на слабително средство, предписано от лекар и поне 2,5 литра вода след това. Дори хора на преклонна възраст, с тежки придружаващи заболявания, се подготвят без проблем за изследването. Процедурата се извършва прецизно с високотехнологична апаратура и дава надеждна информативна стойност за последващо качествено лечение на всеки един пациент. 
Надявам се предстоящите празници да донесат на всички приятни кулинарни изживявания, без да навредят на храносмилателната система, към която трябва да подхождаме отговорно и с мярка.

Мартин ГЕОРГИЕВ