Близо 5 хиляди души пътуват всеки ден до Русе, за да работят. Това показват данните от преброяването на населението, обобщени в анализ от Института за пазарна икономика. Според икономистите ежедневните трудови мигранти са показател за това кой пазар на труда е по-развит и желан.

4951 е числото на всички работници, които живеят извън община Русе, но пътуват всеки ден, за да идват тук на работа. Като една от най-големите регионални икономики, очаквано тя привлича доста всекидневни мигранти. Най-големите градове са първи в класацията - за работа в столицата пътуват всеки ден 67 хиляди души, към Пловдив - 34 хиляди, към Варна - 16 хиляди, към Бургас - 9 хиляди. 
В по-малките общини от областта броят на приходящите работници не е толкова голям, но делът им в Сливо поле, Иваново и Бяла надхвърля 25 на сто. Фактор за това е наличието на големи предприятия, в които се трудят стотици хора, включително и такива от околни общини. В най-големите градове трудовата миграция няма толкова голяма относителна тежест заради самия размер на пазара. Но не и без значение - в община Русе напрамир делът им е 9,3% или почти всеки десети работещ.
Ежедневната трудова миграция добре описва  икономическите процеси и взаимодействието между отделните територии и населени места в рамките на икономическите центрове в страната. Именно тези процеси са особено подходящи за основа на бъдещи поправки и рационализации на административното деление, каквито изглеждат все по-належащи. Тя е и особено показателна за планирането на инфраструктурата - там, където мнозина пътуват всеки ден за работа, има нужда от повече и по-добре поддържани пътища. Обратно, инфраструктурата често е и необходимо условие за по-далечни пътувания и ограничава потенциала за развитие на по-малките центрове с по-зле развити шосейни и железопътни връзки, коментират икономистите от ИПИ.