Представянето на книгата на Анелия Иванова „Фолклорът на село Щръклево в миналото и днес“ събра в читалището на селото малки и големи почитатели на народното творчество. Срещата беше организирана от председателя на читалището Даринка Петрова и читалищните служители Диляна Радева и Галина Русева-Минчева.
Анелия Иванова е завършила началното си образование в родното Щръклево. През 2000 година завършва „Начална педагогика“ в Русенския университет, а през 2008 година завършва второто си висше образование в Шуменския университет, специалност „ Теология“. Сега работи с ученици от местното основно училище „Христо Ботев“ по проект „Заедно в изкуството и спорта“. В същото време е и ръководител на танцово студио „Щурчета“ при училището. През 2010 година издава първата си книга с поезия „Следа в сърцето“. Има публикувани стихотворения в поетични сборници.
В новата си книга Анелия Иванова е публикувала легенди, народни обичаи, историята на село Щръклево, народни песни, нотен текст, детски игри, залъгалки, броилки, гатанки, пословици и поговорки, като е описано и мястото на фолклора в съвременния живот на щръклевчани. Приложените снимки са от личния архив на авторката. Зад това стоят повече от 20 години събиране на материали.
„Написах тази книга, за да популяризирам постигнатото в областта на краезнанието от други хора преди мен като Димитър Добрев, Веселин Тачев, Елена Грънчарова и други и да отдам своя принос в изследването на фолклора на село Щръклево във всичките му форми, както и да способствам за неговото съхранение и разпространение“ - споделя авторката в предговора на книгата, издадена със спонсорството на Албена Ненчева.

Красимир МАНЕВ