42 процента от преминалите безплатни профилактични прегледи от денталния лекар д-р Елизает Йорданова по програма на русенското кметство „Моите зъбки - здрави и бели“ 513 деца имат проблеми с денталното здраве. Инициативата за превенция и профилактика на кариеса, която се прави за пръв път в страната, обхвана деца от една до тригодишна възраст, съобщи Радостина Пейкова, началник на общинския отдел „Здравни дейности“.
Основно е отчетена влошена зъбна хигиена - обилна плака и кариеси при децата над двегодишна възраст.
При други 18 прегледани се наблюдават начални форми на кариес, а при четири - тежък случай на кариес на ранното детство с разрушени или изцяло липсващи корони на горни резци. Диагностицирани са и деца с нарушение на нормалното положение на зъбните редици една спрямо друга, с фрактури на млечните зъби, както и с бруксизъм (неволно стискане и скърцане със зъби по време на сън). 
Родителите на деца с регистриран проблем са получили писмени насоки за последващо лечение и препоръки за поддръжка на добра орална хигиена. 
На персонала в яслите са дадени методически насоки и демонстрация за правилната зъбна хигиена на временното съзъбие. Те са получили и информация за най-често срещаните проблеми и насоки как периодично да насочват вниманието на децата и родителите им към спазването на правилна орална хигиена.
Скринингът се е състоял под формата на игра, в която са използвани специалните играчки Хипо и Пинко, които Общината е закупила за всяка ясла. Децата са получили също четки и пасти за зъби, дарени от фирма. Кампанията ще се състои и през идната година. Така ще може да се проследи състоянието на децата, регистрирани с проблеми, както и да се обхванат тепърва постъпващите в ясла.