Колчетата против изпреварване по пътя Русе-Бяла ще бъдат поставени в четирите участъка с по три ленти.
„Това са участъците, където има трета допълнителна лента за изпреварване, като ще бъдат монтирани върху непрекъсната осева линия, която отделя самостоятелната лента за движение от двете ленти, където има и допълнителна. Целта на монтирането на тези колчета е да ограничи възможността да се нарушава непрекъснатата осева линия и да се правят забранени изпреварвания в тези участъци, които водят до много тежки пътно-транспортни произшествия с много тежки последици, обикновено челни удари“, каза пред Русе Медиа директорът на Областното пътно управление Стамен Савов.
Монтажът ще бъде направен през септември, когато сезонът на отпуските свърши и трафикът намалее.
Въпреки публично изразените съмнения, че това решение не е подходящо, статистиката от Кресненското дефиле, където такива колчета бяха използвани за пръв път, е категорична - година след поставянето им в тези зони няма нито една една катастрофа.
През късната есен ще започне и строителството на магистралата Русе-Велико Търново между пътния възел Гара Бяла и пътния възел западно от Ценово, където магистралата се пресича с второкласния път Гара Бяла-село Вардим. Това е част от първите два лота на магистралата, за чието проектиране и строителство има подписани договори. Тяхната обща дължина е 76 км.
„Трасето тръгва от връзка с пътя за Силистра, малко преди зона „Тегра“, има предвиден голям пътен възел. Оттам продължава, заобикаляйки промишлената зона и сметището, прави връзка с пътя за Николово, оттам пресича пътя за Варна преди квартал ДЗС. Пресича река Русенски Лом, ще има голям мост между Басарбово и Красен, пресича третокласния път в близост до с.Божичен, в близост до Иваново също имаме едно слизане, и продължава в посока в близост до Две могили, пресича съществуващия път Русе-Бяла с голям пътен възел. Това е първият участък. Това е в близост до разклона за Екзарх Йосиф. Вторият лот продължава оттам, под Обретеник, слиза посока река Янтра, голям мост пресича между Ценово и Белцов, минава от западна страна на Ценово. Имаме пътен възел Ценово, където се пресича с пътя за Вардим, оттук продължава в посока Гара Бяла, имаме пътен възел гара Бяла и оттам с пътен възел на пътя преди Пейчиново в посока София завършват тези два лота. Оттам ще бъде продължен третият участък, който стига до Велико Търново“, обясни инж.Савов.
По третия лот Бяла-Велико Търново в момента се изработва подробен устройствен план, следва процедура за избор на изпълнител.