Русе ще подкрепи с 10 000 лева изграждането на паметник на Васил Левски в град Тараклия, реши вчера Общинският съвет. Първоначално предвидената сума от местния бюджет беше двойно по-малка, но беше увеличена по предложение на общинския съветник Йорданка Даневска.
Община Русе е направила първите стъпки за приобщаване на българите от Тараклия към местните инициативи, посочи кметът Печно Милков и съобщи, че общността ще получи специално покана за включване в тазгодишното издание на традиционния фолклорен събор „Златната гъдулка“. По думите му бесарабската общност в Молдова високо ще оцени събитието, като участниците ще се почувстват като у дома си, въпреки разстоянието, делящо двете държави.  
По случай Деня на независимостта на България 22 септември в град Тараклия ще бъде открит Младежки мултикултурен център „Васил Левски“. Желанието на българската общност в района е да има и паметник на Апостола в града, отбелязващ 150-ата годишнина от смъртта му. За изграждането му са нужни 75 хиляди лева, до момента са събрани 28 хиляди.
Община Русе отправя апел към гражданите да подкрепят с дарения идеята на българската общност в Тараклия.