Лекарите, които работят със Здравната каса в Русе и областта, продължават да намаляват и от 146 джипита през 2000 година, когато беше създаден този модел на доболнична помощ, в края на юни те вече са 86. 83 от тях са индивидуални практики, останалите 3 са групови. Това съобщи специално за „Утро“ директорът на Регионалната здравноосигурителна каса Мариела Личева.
Повечето лекари са предпочели да постъпят в болнични заведения или да преминат на частна практика, има пенсионирани и починали медици.  
От 1 до 30 юни 217 души в областта са направили първия си избор на общопрактикуващ лекар, а други 2326 са сменили досегашния си доктор. Причините за това са различни. Мнозина са предпочели да се запишат в листата на друг лекар, други са сменили местожителството си, има и принудителни смени - заради разпадане на лекарска практика или прекратяване на договор с РЗОК. Всъщност през тази година са прекратени два договора на лекари с 5424 пациенти, и двата заради заболявания и смърт на джипита.
След 30 юни общият брой на записаните в пациентските листи на общопрактикуващи лекари е 214 914, като 41 317 от тях са неосигурени, но ползват услугите на джипитата си срещу заплащане. От тях 32 372 човека са до 18 години, пациентите до 65 години са 132 479, а пенсионерите над тази възраст са 50 063.
Във връзка с летния сезон, когато много русенци отиват на почивки извън областта, Мариела Личева припомни, че когато здравноосигурено лице пребивава в друго населено място за срок до 1 месец и се налага да получи медицинска помощ, може да се обърне за съдействие към всеки общопрактикуващ лекар. В такива случаи НЗОК заплаща на общопрактикуващите лекари за инцидентно оказана медицинска помощ на хора, които не фигурират в пациентските им листи. За да не заплащат нищо друго освен потребителска такса, гражданите е необходимо да представят здравноосигурителната си книжка.