Над 60 оригинални творби на един от великите художници на 20 век - сюрреалиста Салвадор Дали, са подредени в една от залите на русенската Художествена галерия. Това е поредният изискан интелектуален подарък, който галерията прави на русенци - да бъдат домакини на удивителни отпечатъци и произведения на ексцентричния автор, който е добре познат с изображенията на стичащото се време и с неимоверно издължените фигури на жирафохора, дългокраки коне или загледани в нищото жени и паяци. 
За ценителите на изящното изкуство едва ли е изненада, че русенската Художествена галерия става дом за известно време на тези уникални творби и по този начин 
скъсява пътя на естетите до смятани за гениални творци и чудаци
Благодарение на този културен институт тук са гостували Тулуз-Лотрек и Миро, и Шагал, и Хокусаи и още много автори на шедьоври, пред които немее културната половина на човечеството. 
Това лято и част от есента за Малката Виена ще преминат под знака на Салвадор Дали. До края на октомври посетителите в галерията ще могат да разгледат неговите творби, обединени от заглавието „Материализация на сюрреализма“. Всички те са част от личната колекция на фамилията Кесаури - самата колекция носи същото име. Куратори на експозицията са колекционерът Александър Кесаури, неговият син, 38-годишният Василий Кесаури, който специално пристигна и за откриването в Русе, и директорката на Художествената галерия Елена Великова.
 Подготвяме тази експозиция от декември миналата година
макар че разговори водехме и преди това, обясни за „Утро“ Елена Великова. По това време изложбата е гостувала в Румъния и това е улеснило контактите и подготовката на събитието. Великова с удоволствие представя произведенията на Дали, които са характерни за различни основни тематични пластове в неговото творчество. 
На централно място в залата са разположени сериграфии върху коприна, проектирани от Салвадор Дали специално за Световния конгрес на коприната в Съединените щати през 1957 година. „Коприната като жена“ вплита загадката в овала на изящно и енигматично женско лице. Особено впечатляваща е копринената „Лейди Годайва“ от староанглийската легенда, която преминава чисто гола пред погледите на целия град - яхнала любимия си бял кон и покрита единствено от разкошните си дълги до земята свиленоруси коси.  
Шест гранолитографии разказват 
прочита на Салвадор Дали
на едно от емблематичните произведения на друг именит творец от средата на 20 век - Ърнест Хемингуей. Испанецът избира техниката суха игла, за да покаже неимоверното напрежение, което се натрупва в „Старецът и морето“, неистовото желание на възрастния рибар да „отведе“ своята сполука - грамадния марлин, до брега и да се похвали с нея на хората там. Тънки графични линии изобразяват и надеждата, и отчаянието, но заедно с това и стегнатия в гърлото вик, който предвещава свободата. 
„Дванадесетте апостоли или Рицарите на кръглата маса“ са друга интерпретация на Салвадор Дали, който наслагва библейските сюжети и житията на пророците върху други времеви епохи, като подчертава и извежда като акценти житейски или митични подвизи или запаметени реални или измислени действия.  
Най-голям интерес и дълго застояване пред картините предизвикват
творбите от цикъла „Сюрреалистични цветя“. Литографиите съчетават прекрасно нарисувани цветя, изпипани в цвят, светлосенки, нюанси - сякаш готови за илюстрация в някой разкошен луксозен атлас по ботаника. Но в момента, в който зрителят аха да ахне и да реши, че е открил период и цикъл от творчеството на сюрреалиста, в които той показва, че не винаги е „сюр“ - и в този момент окото открива онзи детайл, който убеждава, че това е именно Дали и никой друг. Защото в „Лилиите на времето“ се вижда часовник, в „Ирис Германика“ - око, в „Нарцис Телефонас“ - слушалки от старинни телефони, в „Полиантес Тубероза Ет Вегеталис“ - глава на любопитен лебед, а в „Целуващите лалета“, естествено, е пълно с нарисувани устни.
Всички названия на цветята са измислени от самия автор
като той ги съчинява така, че те да съответстват на характера на растението, обяснява Елена Великова. Така лилията е Тигрова лилия, анемонията е Анемония на тореадора, розата е Роза на паметта. 
Няколко гоблена допълват разнообразието в изложбата. Сред тях са „Великият мастурбатор“ от 1929 година и „Колесницата на Бакхус“ от 1953 година, която има и второ название - „Берачите на грозде“. Комплект карти за игра с нарисувани от Дали валета, дами, попове и аса също са подредени в рамка. Освен това русенци и гостите на града ще видят също и 
корицата на оригиналното меню за вечеря в чест на делегатите на Втория международен конгрес на коприната
дадена в ресторанта на хотел „Уолдорф Астория“ в Ню Йорк през 1959 година. И задължително посетителят ще отдели време и за илюстрациите към автобиографията на Бенвенуто Челини - лимитирана серия от 1000 бройки, всичките върху ръчно изработена овесена хартия, ръчно номерирани с молив и подписани от художника. 
Колекцията „Кесаури“ съдържа над 3000 екземпляра произведения на бележити майстори на класиическо и съвременно изкуство, обясни за „Утро“ Василий Кесаури.
Ценната сбирка е плод на събирателските страсти на неговите родители. И баща му Александър, и дядо му, също Александър, са художници, самият Василий пък е завършил информатика и математика в университет във Франция, където фамилията живее доста време, но 
фамилната „обремененост“ да живее със и в изкуството не го оставя дълго в света на точните науки
„От близо 11 години нашата компания „Арт експо“ работи по проект, благодарение на който организираме тематични експозиции в страните от Европейския съюз. Радвам се, че от тази година вече правим такива изложби и в България, първата беше във Велико Търново през месец май, когато показахме „Казанова - мит в огледалото на визуалното изкуство“ с творби на Салвадор Дали, Кес ван Донген, Баул-Емил Бекат, Рокуел Кент и Федерико Фелини. Сега сме в Русе. А вече водих разговори догодина от март до май наша изложба да гостува в Историческия музей във вашия град, директорът на музея трябва да избере творби на кой художник да гостуват там. Вероятно е пак догодина да направим още една експозиция и в Художествената галерия - може би с японски автори. 
Вашата градска галерия е чудесна - разполага с прекрасни изложбени пространства
тук експозициите стоят много по-добре, отколкото в музея, където големите прозорци пречат на такива експозиции. Но това чудесно изложбено място, каквото е галерията, трябва да бъде ремонтирано, и то най-вече покривът, за да няма риск за ценни произведения“, казва Василий Кесаури.
Той обяснява, че фамилната компания „Арт експо“ работи изключително с държавни или общински институции, с частни галерии практически няма контакти.
„Обичайно нашите експозиции продължават по три месеца, като цялата организация и логистика е за наша сметка“, добавя Кесаури
„Годишно се правят по 10-15 изложби в различни европейски градове, имаме 27 различни тематични предложения с работи на отделни автори или комбинации“, уточнява кураторът. 
Създателите на грижливо събираната и подбрана колекция „Кесаури“ всъщност представляват една космополитна фамилия. Двамата Александровци - баща и син художници (синът Александър е работил и като реставратор), са грузинци, родом от градчето Каспи, близо до столицата Тбилиси. Майката на Василий е гагаузка, тя е от Молдова. Самият Василий е роден в Молдова, детството му е преминало в Грузия, в Каспи, след това семейството заминава за Франция, където момчето завършва гимназия и след това университет. 
В момента фамилията дели живота си между Франция и Латвия, като в Рига вече добре познават колекцията „Кесаури“. На шанса да опознаят нейните богатства се надяват и русенци, със сигурност поне тези, които вече са разгледали експозицията с творби в Галерията.