Русенският университет е важен за града не само като образователен център с голям практически потенциал за бизнеса и местните власти, но и като икономически фактор. Това потвърждава поредно национално проучване - този път на наемите в страната. Според него средният размер на наемите в града е около 250-270 евро. При двустайните апартаменти средният наем рядко надхвърля 200 евро, докато при тристайните по-качествени имоти в центъра на града могат да достигнат и 300 евро.
Тези цени са малко по-ниски, но все пак са съпоставими с наемите в растящия по-бързо от столицата заради съсредоточаване на различни индустрии там Пловдив.
Като основен фактор, определящ търсенето в Русе, е посочен Русенският университет, където учат над 10 000 студенти. След двугодишните колебания заради онлайн обучението по време на ковид пандемията те се връщат към редовни занятия и това стабилизира пазара на наемите. Той е балансиран и хазяите и квартирантите успяват сравнително бързо да се споразумеят за цената за ползване на предлаганите жилища.