С много повдигнати въпроси и твърде малко ясни отговори приключи срещата на гражданите с изпълнителите на водния проект, организирана от Община Русе. Около 50 граждани бяха дошли да разберат защо улиците им стоят с месеци разкопани, без по тях да се работи, но в крайна сметка успяха само да изразят разочарованието си от калпавата работа на изпълнителите.
Както обясни още в началото на срещата кметът Пенчо Милков, целият хаос се дължи на започналата с две години закъснение работа по проекта, което сега налага пришпорването на строителните фирми да свършат всичко едновременно. Това бързане естествено води до много грешки, неразбории и претупана работа. Ръководителят на проекта Стоян Нейчев така и не отговори на неколкократно зададения му въпрос защо изпълнението на строителните работи започва едва сега. На също толкова резонния въпрос защо се започват всички улици едновременно, вместо да се изпълнят една по една, той отговори, че такъв е графикът, спуснат от регионалното министерство. На запитването на „Утро“ кога да очакваме всички разкопавания да приключат и улиците да бъдат асфалтирани, той отговори не много убедително: „Би трябвало да стане до ноември“. Би трябвало, но не изглежда много сигурно, а както стана ясно, в неформални разговор, изпълнителите споделят дори за срокове до 2024 г.
А тези изпълнители, както се оплака кметът Милков, не са никак стриктни в спазването на процедурите и сроковете. 160 улици се разкопават едновременно, внасят се уведомления за 60 обекта, Общината прави временна организация на движението, но започва строителство само на 20, а другите тръгват със седмици по-късно. Някъде пък разкопаването започва без никакви уведомления. И Общината дори безуспешно издирва някои от фирмите, за да им връчи акт за нарушения. Една от тях, от Бургас, така и не била немерена. Потърсено било дори съдействие от Община Бургас, но отговорът оттам бил, че фирмата не може да бъде открита. 
Граждани споделиха наблюдения за десетки случаи на калпаво свършена работа, на огромната част от които бе отговорено с мълчание. И очевидно някакво подобрение на ситуацията в скоро време не трябва да се очаква.