През второто тримесечие на 2021 г. средната брутна месечна работна заплата на наетите по трудово и служебно правоотношение в Русе и областта е 1245 лева, което прави чисто 966 лева след удръжките, показват данните на Националния статистически институт. Спрямо първото тримесечие възнагражденията нарастват с 51 лв., а в сравнение с второто тримесечие на 2020 г. увеличението е със 158 лева. Средната месечна работна заплата за април е 1235 лв., за май  - 1258 лв. и за юни - 1243 лева.     

По размер на средната месечна работна заплата Русенска област заема девето място сред 28-те области на страната. С най-високи възнаграждения са работещите в столицата София - 2072 лв., следвани от област София с 1412 лв. и област Враца с 1411 лв. бруто. С най-ниска средна месечна заплата са областите Благоевград - 999 лв., Кюстендил - 1028 лв., Видин - 1041 лв.
Данните на статистиката показват, че пандемията и ограничителните мерки, наложени върху някои бизнеси не са се отразили значително върху размера на заплатите, които нарастват с темпо, неотстъпващо на това от предходните години. Спрямо второто тримесечие на 2020 г. ръстът е с 14,5%, което е дори рекордно годишно увеличение от 2016 г. насам. Разбира се, това се дължи най-вече на повишените заплати в бюджетните сфери, които бяха вдигнати предизборно по административен път с едно решение на правителството. В частния сектор заплатите са функция от приходите и печалбата на фирмата, така че там покачването е по-трудно. 
Влияние върху доходите оказва и постоянния спад на население, който води и до по-малък брой на наетите по трудов договор. Спрямо предепидемичната 2019 г. броят на работещите намалява с около 5 хил. души или със 7,2%. По-малко хора вършат същата или повече работа, което логично води и до ръст на средната заплата.

Русенска област е сред регионите
с най-високообразованото население

Русенска област е сред регионите с най-високообразованото население в страната на възраст между 25 и 64 навършени години заедно с Велико Търново и Варна. По разбираеми причини начело на тази класация е София. Това сочи изследване на Института по пазарна икономика, който ползва данни на Националния статистически институт за 2020 година.
Средно за страната 17% от населението на 25-64 г. са с основно и по-ниско образование, 54% - със средно, а 29% - с висше образование. На областно ниво столицата отново е с най-високообразованата работна сила. Делът на висшистите достига 57%, а населението с основно и по-ниско образование е едва 4%.
Базата данни, покрива цяло десетилетие и позволява да се проследи и тенденциите в образоваността на работната сила. В периода 2009-2020 г. общо за страната делът на населението на 25-64 г. с основно и по-ниско образование намалява с 5 пр. пункта, а този на висшистите се повишава с 6 пр. пункта.
Най-много се увеличават висшистите в областите Русе, столицата, Плевен и Бургас (с над 10 пр. п.), като в Бургас и Русе това е съпроводено със силно свиване на населението с основно и по-ниско образование.