Очакваната средна продължителност на предстоящия живот за населението на област Русе, изчислена за периода 2018-2020 г., е 74,0 години, като спрямо предходния период намалява с половин година, съобщи Националната статистика. Намаление се отчита за първи път в последните десет години и причината, естествено, е пандемията, тъй като Ковид-19 прекрати преждевременно живота на хиляди.
Очакваната продължителност на живота се определя на база на настоящата възрастова смъртност, като се предполага, че положението няма да се промени. От 2010 г. до 2019 г. тя неизменно се покачваше, като за 9 години се увеличи с точно 1 година - от 73,5 на 74,5 г. Коронавирусната пандемия обаче с лекота заличи половината от този ръст. 
Според последните статистически данни жените в Русенско живеят със 7,4 години повече от мъжете. Те могат достигат средно 77,8 години, докато силният пол едва прескача границата от 70 години - средно 70,4 г.
Русенци живеят по-малко, отколкото средното в страната, показват още данните на статистиката. Средната продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната е 74,6 години. Числата варират от 71,8 години в област Видин до 76,7 години в област Кърджали.
Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2,9 години по-висок (75.5 години), отколкото на населението в селата.