На този етап в Русе няма да има специализирана болница за лечение на пациенти с Ковид, каза вчера зам.-областният управител Свилен Иванов. По-рано през деня той имаше среща с ръководствата на болниците в региона заради поисканото от здравния министър Костадин Ангелов мнение може ли да се преструктурира лечебно заведение в областта, в което да се лекуват само болни от коронавирус. 

Не е възможно една от двете университетски болници в Русе да лекува само Ковид-19 - и поради липса на персонал, и поради невъзможност за прехвърляне на медици от едно лечебно заведение в друго. Няма да се обособява и отделна сграда, в която да се лекуват единствено и само пациенти с коронавирус, защото това изисква сериозен финансов ресурс, а ще доведе и до загуба на ценно време. Друга причина за отказване от идеята за такава болница е фактът, че около 30% от медицинския персонал в двете университетски болници в Русе е под домашна карантина и няма да има кой да се грижи за пациентите, уточни за „Утро“ Свилен Иванов. 
Лансираната на вчерашната среща от Областния оперативен щаб идея е до 50% от леглата в двете университетски болници в Русе да се ползват за лечение на пациенти с коронавирус. Сегашният капацитет в областта е 329 легла, а хоспитализираните пациенти вече са 405. Незаети са само 21 легла в Комплексния онкологичен център. На останалите места капацитетът е сериозно надхвърлен, като най-голямо е надвишаването в болница „Канев“, където са приети 219 пациенти при предвидени 149 легла. Подобна е и ситуацията в „Медика Русе“ и в Белодробната болница, където на лечение се намират 27 пациенти в повече.
Въпреки усложнената ситуация временно изпълняващият длъжността областен управител Свилен Иванов заяви, че се прави всичко възможно, за да не се стигне до връщане на пациенти. Именно затова поетапно се върви към повишаване броя на леглата за лечение на пациенти с Ковид-19, като близките седмици в болниците „Канев“ и „Медика Русе“ е възможно той да достигне до 50% при нужда.