Дюнери с червеи в месото продават в една от най-разпространените вериги за бързо хранене. Това е установила проверка на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в месопреработвателния склад на „Аладин фуудс”, заяви шефът Пламен Моллов. Той опроверга слуховете, че контролиращите са искали такса „спокойствие“ от дюнерджиите. Той подробно разказа за проверките на фирмата.

Бели червеи, овкусени с оцет и чесън

Той показа снимки, на които се вижда, че в месото има бели червеи. То било добре овкусено с оцет и чесън, за да не могат клиентите да разберат както точно ядат.

Нарушенията са от преди повече от година

Първата цялостна проверка в „Аладин“ е направена на 20 март 2014 година. До онзи момент се разчитало единствено на рутинните, регулярни проверки на Областната дирекция по безопасност на храните. „В резултат на тези обичайни проверки, фирмата работила безнаказано, при изключително лоши хигиенни условия, липса на всякаква проследимост (т.е. яснота от какви суровини се произвежда крайният продукт)“, коментира шефът на БАБХ. Най-честата причина за липса на проследимост е укриването на ДДС, тъй като се взема месо без документи, поясни Моллов.

Три месеца по-късно е установено, че забележките не са изпълнени, а проблемите са същите.

На 20 април 2015 г. е изпратен независим екип от БАБХ, а не от областната дирекция, за да направи проверка. Нарушенията са същите, както и при предишните.

Няма топла вода

Едно от фрапантните нарушения е липсата на топла вода. През нощта фирмата монтира съоръженията и на другия ден инспекторите установяват наличие на топла вода вече и отменят акта за спиране на производството. Спират производството заради липса на проследимост.

Разминават се с актове от 500 до 1000 лева

В момента няма затворени обекти. Има издадени актове на символична стойност между 500 и 1000 лв., тъй като размерът зависи от посочените в закона санкции.

Месото с червеи е намерено в месопреработвателното предприятие в Съединение, оставено в кошовете за отпадъци. „Месото, отпаднало от производството, е хвърлено и не е изнесено дълго време, щом има червеи“, предположи Моллов.

При сосовете също има нарушения, но по-леки – предписанията са за корекции на производствения процес.

Проверявани са и обектите за продажба. Направени са инвестиции и агенцията не е имала основания за затварянето им.