Оръжеен майстор от Русе е арестуван при операция на ГДБОП за преправяне на пневматични оръжия, при което подобрявал точността и увеличавал мощността и далекобойността им. Така сравнително безобидните пушки и пистолети могат да станат смъртоносни с качества, близки до бойните им аналози.
44-годишният Н.П.Г. започнал нелегалния си бизнес в началото на 2023 година. Оттогава е успял да достави на клиенти в страната над 40 преработени оръжия. Пратките пътували с куриерска фирма.
Извършени са претърсвания и изземвания на два адреса и автомобил в Русе, както и на други адреси в страната. В работилницата на задържания са намерени девет въздушни пушки, три мобилни телефона, документи - фактури, сертификати и др. Иззето е оборудване за преработка на оръжията - компресор и бутилка за сгъстен въздух, два скоростомер-хронографа със заглушители, около 2000 специализирани пружини, компютър със софтуер за настройка мощността на оръжията, струг и стойка с бормашина, както и 33 000 лева и 1100 евро.
Печалбите си от опасната търговия Н.П.Г. прикривал чрез финансови операции на името на трети лица. По тази причина ще отговаря и за пране на пари.
Разследването срещу него се води под надзора и ръководството на Окръжна прокуратура. В качеството на свидетели са призовани и разпитани притежатели на преправени пневматични оръжия. След приключване на работата по назначените технически и балистични експертизи предстои привличане на извършителя към наказателна отговорност и определяне на мярка за неотклонение.