С розови шалчета и баджове с надпис „Защити Никол. Тя е бебе“ около 20 майки с колички, няколко бременни и трима татковци се събраха вчера пред Общината на мирен протест. Те изразиха възмущението си от случая, потресъл с проявената жестокост към 4-дневно бебе, и заявиха своята морална подкрепа за близките на малката Никол. Не пропуснаха обаче да подчертаят, че не искат да поставят всички акушерки под общ знаменател.
Участниците в демонстрацията настояват за максимално строга присъда за акушерката от болница „Софиямед“ Емилия Ковачева, която преби новороденото бебе Никол, както и да бъде лишена да упражнява медицинските си права. Сред останалите искания са след раждането децата да бъдат настанявани при майките възможно най-скоро и във всички болници да има видеонаблюдение, което да се следи постоянно.
Недоумявам как човек, който се е занимавал дълги години с деца и майки, може да посегне към едно невинно дете, каза Калина, която сподели, че отношението към нея при раждането е било прекрасно. На друго мнение бе Десислава, която като цяло е доволна от медицинските грижи за нея и бебето й, но подчерта, че има моменти, в които акушерките са груби, не обясняват и не позволяват да се задават въпроси. Изумена съм как може да се случи такова нещо като с малката Никол, защото това е едно малко човече, което носи само радост и хубави моменти, сподели през сълзи Гергана. 
„Лично мен като майка ме безпокои, че приемаме ненормалните неща за нормални. Къде отиват ценностите, хуманността, добротота, нали да си лекар е призвание. Не трябва случаят да се потулва, защото притеснението за родителите ще остане, спомените ще останат и при всяка една крачка от етапите на развитие на това дете в съзнанието на майката винаги ще има притеснение и ще остане един въпрос“. Това каза Деница, която е имала проблемна бременност, но благодарение на специалистите от Акушеро-гинекологичния комплекс в Русе сега се радва на здраво момченце.  
Въпреки че на страницата на Фейсбук групата „Доживотен затвор за Емилия Ковачева“ близо 200 русенки бяха заявиха своето участие в мирния протест, организаторите останаха разочаровани, че майките в Русе не показаха съпричастност към бебето Никол и нейните родители.