На 15 април тази година Пенко Сираков купува „Рено Сценик“ на името на сина си. Сделката е сключена в кантората на нотариус Цвятко Миланов, където мъжът се уверява, че има 14 дни да прехвърли автомобила на името на купувача. Не чака обаче законовият срок да изтече и още на следващия ден отива в КАТ, за да смени собствеността. Но на гишето научава, че е за глоба, тъй като е закъснял с регистрирането на колата. Ударен като гръм от новината, започва серия обяснения от негова страна пред различни служители, инспектори и началници в КАТ, (От стр.1)
като подробно разказва, че е купил автомобила преди един ден и недоумява за какво закъснение е обвиняван. Обясненията му обаче се оказват глас в пустиня и само разгорещяват полицейските служители. Дават му фиш, където нарушението му е изписано с видима правописна грешка, и му заявяват, че трябва „или да разписва фиша, или да напуска сградата“. 
„Не съм за 20 лева. Подписах фиша и платих санкцията, макар че съм убеден, че нямат никакво основание да ме глобят, и твърдя, че това е незаконен документ. Иначе трябваше да оставя документите за новата си кола в КАТ и да се окажа във висящо положение. Защо обаче трябва да трупам нарушения и едва ли не да се водя рецидивист на пътя?!“, недоумява Сираков. Разказва, че е шофьор от повече от 45 години и това е второто му нарушение на пътя, което се е натрупало в досието му вероятно заради немарливост и некомпетентност на органите. И не се знае дали един ден няма да му изиграе лоша шега. Яд го е не само, че няма вина в куриозната ситуация, а нещо повече - отношението към него е било крайно непочтително. 
„Много често в съда има дела срещу обикновени граждани, които полицаи твърдят, че са ги обидили, държали са се с тях грубо и трябва да понесат отговорност. А те някога признават ли си вината, когато сгрешат, и застават ли на подсъдимата скамейка, като унижават хората“, недоумява още Сираков.
Загърбил височайшето поведение на полицейски служители, Сираков търси адвокатска консултация, за да се увери, че бялото е бяло, и търси докрай евентуална причина за нелепия фиш. Срещата с няколко адвокати обаче потвърждава неоснователната глоба и всява смут в юридическите среди. За юристите не е тайна грубото отношение на полицейските органи към техни клиенти, но твърдят, че на такова безочие не са ставали свидетели.


Полицията: Налице е
неправилно изготвен фиш


Налице е неправилно изготвен фиш, признаха от ОД на МВР по случая с Пенко Сираков.
В официалния си отговор до „Утро“ от полицията обясняват, че Сираков се е съгласил да подпише фиша, за да не му се бави регистрацията. „Ако не е имал избор, е можел да го обжалва пред съответните инстанции, а не както в случая - пред вестниците“, посочват още от МВР. Обясняват, че мъжът е търсен /вероятно след официално отправеното запитване от „Утро“ за становище по казуса - б.а./, за да му се отмени фишът, но не е бил открит. 
До налагането на глобата се стигнало, след като Сираков е представил два договора за покупко-продажба на „Рено Сценик“ на името на сина си. Първият е още от януари тази година. Между двете сделки имало голяма разлика, но нямало официални данни за пререгистрирането на колата. За това е било необходимо да се вземе административно отношение и виновникът, който не е сменил собствеността на автомобила, да бъде глобен. Контрольорите обяснили на Сираков, че не той трябва да отнесе санкцията, а предишният купувач, но мъжът склонил да я подпише той, за да може сагата да приключи по-бързо и да не се бави цялата процедура по прехвърлянето на колата. Като дори помолил фишът да бъде съставен на негово име и той да плати минималната глоба от 20 лева, обясниха в детайли казуса от ОД на МВР.