Прокуратурата е на път да прецака делото за бруталния побой, който акушерката Емилия Ковачева нанесе на новородената Никол.
Още при разглеждането на мярката за неотклонение, с която обезумялата Ковачева бе оставена в ареста, стана ясно, че магистратите от Софийски градски съд не са съгласни с така повдигнатото обвинение. Според изготвения обвинителен акт акушерката се е опитала умишлено да убие четиридневното пеленаче, като му е нанесла зверски побой.
Още в събота съдиите посъветваха наблюдаващия делото прокурор Николай Христов да измени повдигнатото обвинение. Те му посочиха изрично, че доказателства за опит да умъртви малката Никол срещу Ковачева няма. Според магистратите става дума за нанасяне на тежки телесни повреди.
Говорителят на Софийска градска прокуратура Павел Панов заяви пред "България Днес", че обвинението не е изменено и че на Ковачева продължава да й се търси отговорност за опит за убийство.
Според юристи чрез своите нелогични действия прокуратурата е на път да провали делото. Професионалистите са убедени, че доказателства за умисъл няма въпреки шокиращите кадри от скандалното видео.
"Ковачева е прекарала 24 часа с детенцето и ако е искала да го убие, е щяла да го направи", коментира пред "България Днес" адвокатът на обезумялата акушерка Владислав Янев. Според него на записа от охранителните камери в болницата ясно се вижда, че неонатоложката не е искала да умъртви ревящото пеленаче, а да го набие, за да млъкне.
Стана ясно, че още в началото на разследването ченгетата са действали непрофесионално. Полицаите арестуват Ковачева в родния й Самоков, където тя живее. Веднага след това я отвеждат в Първо РПУ в София и я слагат на стола за разпит. Малко преди да изпадне в умопомрачение, тя признава пред криминалистите, че е удряла Никол в деня на трагичния 18 април. Всичко се развива добре в полза на обвинението освен факта, че на разпита не присъства адвокат. Така, избързали със своите действия, ченгета осуетяват възможността дадените самопризнания да се ползват в съда. Въпреки скандалния случай, който потресе цялата държава, и огромния медиен интерес нелогичните действия продължават. По думите на адвокат Янев, криминалистите все още не са иззели като веществено доказателство останалите записи на охранителните камери от неонатологичното отделение, където е извършено зверството. Освен смразяващото видео, от което излезе на бял свят бруталният побой над малката Никол, имало и други записи и доказателства, които били от значение за делото. Юристът заяви, че се бори за разкриване на истината. "Ако е виновна, ще си понесе наказанието, но нека това да се установи по законовия начин". На въпрос защо според него клиентът му е извършил подобна жестокост, той отговори: "Не може да очакваме един роб, който работи по 24 часа в денонощието, само за да преживява, да не откачи. Нито осъждам, нито оправдавам някого, това е работа на съда, но за мен тази жена е откачила и не е издържала на стреса", коментира адвокатът. Той заяви, че вече е обжалвал ареста на Ковачева. До момента нямало изготвена експертиза, която да докаже, че акушерката е вменяема. Това е един и от мотивите за обжалването, като според Янев неговата подзащитна е тотално умопобъркана.
След две поредни 12-часови смени акушерката Емилия Ковачева изпада в нервен срив и смила от бой 4-дневната Никол. Потресаващата драма се разиграва в известна столична болница на 18 април. След зверството Ковачева си взема отпуск и се прибира у дома.

 Пеленачето се подобрява

Състоянието на потрошеното от Ковачева пеленаче е стабилизирано, като то вече се храни самостоятелно. Все още е рано да се правят оценки за последващи усложнения, които е твърде възможно да настъпят. Над 30 експерти от "Токуда" постоянно бдят над Никол и правят всичко по силите си.
При приемането на 18 април в неонатологията Никол е с шест сантиметра увеличение на обиколката на главата вследствие мозъчния оток. За една седмица главичката успя да се прибере в нормалните за възрастта размери. Към момента малката Никол е със стабилни показатели и има подобрение на рефлексите", сподели д-р Радка Масларска от болница "Токуда". Тя уточни, че травма като тази на Никол би убила възрастен човек на момента. За щастие бебетата били издръжливи заради все още отворените си шевове на черепа. До края на седмицата предстои на Никол да бъде направен ядрено-магнитен резонанс, който ще покаже най-точно състоянието й.