Кадри от записа на видеокамерата, която е заснела скандалния побой над бебе в частна софийска болница, показват как акушерката посяга на новороденото. Кадрите са предоставени на „България днес”.

40-годишната акушерка Емилия Ковачева е ударила многократно малкото бебе Никол. Това се вижда ясно на видеозаписа от охранителните камери в болница „Софиямед”. Хората, които са го гледали, разказват, че е шокиращ и са плакали.

Междувременно стана ясно, че Ковачева остава в ареста. Мярката ѝ за неотклонение ще бъде гледана утре. Майката на скандалната акушерка, заяви днес, че дъщеря й е неспособна на подобно насилие и че най-вероятно те е изпуснала бебето.

Малката Никол вече е добре

В момента малката Никол е в стабилно състояние. Неонатолозите в болницата, в която бебето е преместено, са успели да овладеят мозъчния оток бързо. Странното е, че по тялото на бебето не е имало видими следи за побой, обясняват лекарите.

„Детето постъпва в 20:30 ч. на 18 април в тежко състояние и започва най-важната част – диагностичното уточняване, т.е. стигането до диагноза и какъв е проблемът, за да бъдат предприети максимално бързо всички реанимационни и терапевтични дейности. Става дума за медицински екипи под ръководството на отделението по Неонатология“, обясни Боряна Маринкова, говорителя на „Токуда“ пред „Дарик“.

Тя допълни, че диагнозата се постига доста бързо, благодарение на симбиоза между Неонатология, Образна диагностика, Неврохирургия, Неврология и Клинична лаборатория.

„Диагнозата е тежка черепно-мозъчна травма, мозъчен кръвоизлив и мозъчен оток. Вследствие, на което започва консервативно, напълно неинвазивно, щадящо лечение за бебето“, уточни тя.

„Радваме се, че 10 дни след раждането си бебето вече е в стабилно състояние и без опасност за живота“, каза още за състоянието на детенцето говорителят на „Токуда“.

Бебето остава за интензивно наблюдение в Неонатологията и основната цел на екипа е да бъде преодолян и минимализиран рискът от последици за здравето и качеството на живота му.