Ръководителите на държавите от Арабската лига обявиха, че възнамеряват да създадат съвместна военна сила за борба с терористичните групи, преди всичко Ислямска държава. Те си дават четири месеца, за да съгласуват условията и състава й, предава АФП.

Съобщението бе направено в момент, когато коалиция от десетина арабски страни начело със Саудитска Арабия бомбардира позиции на шиитските бунтовници хусити в Йемен, съюзници на Иран, които вече окупират голяма част от страната, след като прогониха избраните власти.

Днес бе взето важно решение предвид сътресенията в арабския свят и безпрецедентните предизвикателства, създадени от терористичните групировки, заяви генералният секретар на АЛ Набил ал Араби.

Според резолюция, приета на съвещанието в Шарм ел Шейх, комисия от представители на всяка държава под контрола на началниците на генералните щабове щепредстави в срок от един месец препоръки за състава на силата, нейните цели, условия за използване и бюджет. След това тези препоръки ще трябва да бъдат одобрени в срок от четири месеца от министрите на отбраната.

Египет, който вече заяви, че, ако е необходимо, е готов да изпрати сухопътни части в Йемен, най-естествено, ще е гръбначният стълб на тази сила. Като арабската страна с най-многобройно население той има най-голямата и една от най-добре въоръжените армии в региона.

Очаква се Саудитска Арабия, която вече действа в Йемен, да предостави въоръжението си - едно от най-модерните в света, главно своите самолети и танкове. Същото би трябвало да сторят и Обединените арабски емирства. Колкото до Йордания тя според експерти може да предложи елитните си командоси.

Макар 21 от 22-те членки на Арабската лига да приеха резолюцията (мястото на Сирия остава празно), някои дипломати не спестиха в частни разговори в Шарм ел Шейх своите резерви.

Иракският министър на външните работи Ибрахим ал Джаафари каза, че неговата страна има резерви относно сформирането на тази сила, тъй като не се било направено предварително проучване.