С нова промяна на Закона за движение по пътищата депутатите ще предложат шофьорите да могат да завиват надясно, когато светофарът свети в червено, съобщава в. "Монитор”.

Към момента на отделни кръстовища има поставени светлинни секции, които позволяват десния завой, когато за движещите се направо свети червено. Поправката обаче предвижда такива допълнителни сигнализации да станат ненужни.

От БСП и ДПС засега подкрепят идеята. Червеният депутат Георги Кадиев е дал подкрепата си за промяната, посочвайки положителния пример в САЩ, пише всекидневникът. По думите му подобна практика би могла да облекчи трафика. 

По думите на Кадиев обаче по-големият проблем е културата на водачите и нуждата да се превъзпитат, за да пропускат пешеходците.

"Това не е въпрос, който трябва да се решава политически. Ще чуем мнението на експертите. Аз съм "за”, заяви зам.-председателят на транспортната комисия в Народното събрание Камен Костадинов от ДПС.

По думите на зам.-председателят на транспортната комисия Илия Вълков трябва да се чуе мнението на МВР и експертите. Според него такова изменение е възможно, но то трябва да важи само на кръстовища, където има отделни ленти за десен завой. 

"Ако толкова щеше да облекчи трафика, тогава отдавна да е направено”, коментира Вълков и припомни, че на отделни места има поставени отделни секции, които пропускат завиващите надясно.

Вълков се обяви "срещу” работата „на парче” по Закона за движение на пътищата и заяви, че трябва да се започне работа по изцяло нов закон. Актуалният закон е ремонтиран над 50 пъти.