Председателят на ЕС Жан-Клод Юнкер предприе необичайната стъпка да се намеси във вътрешната политика на Гърция.

Той заяви, че Ципрас трябва да каже на гръцкия народ, че предизборните му обещания за премахване на строгите икономии са несъстоятелни.

Юнкер заяви пред испанския в. "Ел Паис", че гръцкият премиер Алексис Ципрас е започнал да поема отговорност, но все още има голям проблем.

"Той все още трябва да обясни, че някои от обещанията, заради които беше избран, няма да бъдат спазени. Изборите не променят споразуменията с ЕС", заяви Юнкер.

Коментарите са най-новите в поредица от обикновено прямата размяна на реплики между гръцките и европейските лидери.

През уикенда Ципрас засегна болна тема, обвинявайки Испания и Португалия в опити да спрат финансирането от ЕС за Гърция, за да подкопаят правителството. Германия определи тези коментари като "необичайно груба игра".

Партията на Ципрас победи на изборите през януари с обещания да премахне политиката на строги икономии, наложена на Гърция като част от спасителния заем от 240 млрд. евро на ЕС и МВФ, който според много гърци е утежнил кризата. Но Ципрас трябваше временно да отложи изпълняването на програмата си, за да спечели продължение на плана с 4 месеца, за да използва оставащите средства и да избегне нарушаване на споразумението.

Юнкер смята, че гръцката криза може да се разглежда от различни перспективи.