Американският актьор Ленърд Нимой, който изигра Спок в култовия научнофантастичен сериал „Стар трек“, е починал на 83-годишна възраст в Лос Анджелис, съобщи семейството му.[Ленърд Нимой като Спок в Стар трек]
Ленърд Нимой като Спок в „Стар трек“ Източник: Getty Images/GuliverСинът му Адам разкри, че Ленърд е бил в последна фаза на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и е починал в петък сутринта.

Ленърд Нимой имаше дълга кариера като актьор и режисьор, но бе най-известен с ролята на Спок. Миналата година той призна, че страда от болестта, макар да е спрял да пуши преди 30 години, припомня Би Би Си.

По-рано тази седмица беше съобщено, че Нимой е бил приет в болница на 19 февруари с болки в гърдите. Впоследствие той написа в профила си в „Туитър“: „Животът е като градина. Може да имаш идеални моменти, но не можеш да ги запазиш, освен в паметта си“. Това бе последният му туит.

Приятелят и колега на Нимой от „Стар трек“ Джордж Такеи коментира, че думата „изключителен“ често се преекспонира, но „наистина подхожда за Ленърд“. „Той бе изключително талантлив мъж, но беше и много достоен човек“.