Заложническата криза в кафене в Сидни, в която бяха убити нападателят ислямист и двама от заложниците му, породи антимюсюлмански настроения в най-големия австралийски град. В отговор, за броени часове, в социалните мрежи набра сила движение на солидарност с австралийските мюсюлмани, съобщиха Ройтерс и Би Би Си.

С хаштага #illridewithyou (Ще пътувам с теб) в „Туитър“ пътуващи с обществения транспорт обявяват подкрепата си за мюсюлмани, които се страхуват от ислямофобски реакции след заложническата драма.

Инициативата е предизвикана от пост във „Фейсбук“ от живеещата в Сидни Рейчъл Джейкъбс, която разказва, че видяла жена, за която предполага, че е мюсюлманка, дискретно да сваля мюсюлманското си було хиджаб докато пътува във влака за работа. „Изтичах след нея на гарата. Казах ѝ: „Сложи си го обратно. Ще вървя с теб“. Тя се разплака и ме прегърна за близо минута, след това си тръгна сама“, пише Джейкъбс.

Този пост стана повод за потребителката в „Туитър“ Теса Към да обяви по кой маршрут ще пътува и да предложи на мюсюлмани, които се страхуват да ползват обществения транспорт, да пътува заедно с тях. Малко по-късно тя предложи хаштага #illridewithyou, който светкавично набира популярност.
По данни на „Туитър“ само за два часа са се появили 40 хил. туита с този хаштаг,
а за четири часа те са станали 150 хил.

Хиляди австралийци вече са се присъединили към спонтанната кампания, съобщават по кой маршрут ще пътуват от или до Сидни с влак или автобус и предлагат на мюсюлмани да се срещнат с тях на тяхната спирка и да пътуват заедно с тях. Някои от тях си закачат лентички с надпис #illridewithyou.

Хаштагът набира популярност и извън Австралия. Той се появява в туитове в Азия, Европа, Африка и Северна Америка.
Холивудският актьор Ръсел Кроу, който е израснал в Сидни и има къща в този град, също се присъедини към кампанията.

В Сидни живеят около половината от пребиваващите в Австралия 500 хил. мюсюлмани. Лидери на мюсюлманската общност съобщиха за инциденти, при които носещи хиджаб жени са били наплюти. „Продължаваме да получаваме съобщения за инциденти, но сме силно насърчени от тази кампания. Тя показва подкрепата на австралийците и колко са големи сърцата им“, каза говорителят на Австралийския национален съвет на имамите Самиер Дандан.
Австралийската полиция подчерта, че нападателят в Сидни е действал сам и е бил умствено неуравновесен.