ДПС изключи от парламентарната си група депутатите Гюнай Хюсмен и Муса Палев. Това съобщи официално Тунчер Кърджалиев.

Кърджалиев се аргументира, че двамата не са спазили политическо обещание за неизползване на преференциален вот или отказ от депутатско място, ако такъв вот бъде осъществен в тяхна полза.

ДПС остава с 36 депутати в 43 Народно събрание.

Двамата са изключени заради "нарушаване на политически ангажимент и джентълменско споразумение", заяви Кърджалиев. Той припомни, че ДПС е имала "сериозни резерви" към въвеждането на преференциален елемент в Изборния кодекс. Според Кърджалиев този преференциален вот не е справедлив, тъй като 7% от избирателите не могат да доминират над 93%. От ДПС са смятали, че ако има преференциален вот, той е трябвало да бъде записан като задължителен, за да бъде справедлив.

"Почти всички политически сили се отдръпнаха от еуфорията на преференциалния вот и това е категоричен наш извод", каза Кърджалиев и припомни, че много други избрани чрез преференции депутати от останалите партии са се оттеглили. "На две изрични срещи преди изборите и двамата изключени господа поеха ангажимент, заедно с всички останали хора в листите, целенасочена кампания за преференциално гласуване да не се организира в тяхна подкрепа", каза Кърджалиев и добави, че другият поет ангажимент е дори преференциален вот да има за някого, той да не се консумира.

Зам.-председателят на ДПС Рушен Риза сподели, че решението е било тежко както за самото ръководство на партията, така и за структурите. Активът на партията обаче е бил категоричен, че наказание за неспазени политически обещания трябва да има, каза той. "Дадохме им срок от един месец да се откажат сами", подчерта Кърджалиев. След като Хюсмен и Палев са отказали да напуснат парламента въпреки обещанието си да го направят, ръководството е взело решение да ги изключи от групата.

Запитани дали Хюсмен и Палев ще останат независими депутати Кърджалиев отвърна, че това вече не зависи от ДПС, но ги призова публично да напуснат парламента. На база на своята коректност, че не е призовавала за преференциално гласуване, сега д-р Нигяр Джафер е извън парламента, каза Кърджалиев. Джафер би могла да стане депутат в 43-ото Народното събрание, ако Гюнай Хюсмен се оттегли. На мястото на Муса Палев в парламента би влязъл Ахмед Башев.