Андреа и Свева Миструци ди Фризинга са живите наследници на цар Самуил, това показва генеалогическо проучване на българския владетел, направено в Италия.

Андреа е наясно с далечния си български царски произход. Има много приятели в България. Интересува се силно от политика, поддръжник е на Силвио Берлускони.

Свева е най-младата потомка. Тя все още не знае, че вековната история на нейната фамилия я свързва с цар Самуил.

До тази следа достига д-р Георги Генов от Института по история в БАН, който защитава тезата си за продължителите на царския род в книгата "Българските царе Самуил и Иван Владислав имат живи роднини в Западна Европа и Италия".

Историкът тръгва по следите
на генеалогическото дърво


на фамилията Ди Фризинга, преплело се със Самуиловия род, която го отвежда до двамата италианци. Не се е срещал все още с тях, но успява да се информира за личността им, доколкото му е възможно, по неформални пътища.

На своята страница в една от социалните мрежи е поставил снимка на компактдиск с простичкото име "България"! Има много приятели от нашата страна. Живо се интересува от политика и поддържа партията на Силвио Берлускони. Има снимки с многократния премиер на Република Италия.

Изглежда умен и уравновесен човек,

пише стихове и обича да пътува до Македония. За това може да се съди по факта, че избира винаги пътя до Солун като най-краткия начин да посети родината на дедите си. Свева е вероятно най-младата издънка на рода си. Така поне изглежда от нейната снимка. Също като Андреа обича пътуванията до Македония през Солун", описва живите наследници д-р Генов в книгата си.

За да започне проучванията, които го отвеждат до съвременниците на Самуиловия род, е "виновен" Георги Тахов.

Д-р Генов доразвива откритието на публициста, който през 1983 г. описва в десет страници потомствената линия на Самуил, стигайки до наследниците му до 1953 г., в литературния алманах "Струма".

Следата, по която тръгва самият Тахов са документи, изпратени на Константин Петканов от членове на самата фамилия Ди Фризинга.

Този род е вписан в "Златната книга на италианската аристокрация" - в нея се включват само знатните родове на Италия.

За да извоюват това си право,
трябвало да докажат
с достоверни свидетелства произхода си


Важно е да се обясни, че в libro d'oro имат право да се впишат само италиански родове с чужда династическа кръв. Издаденият препис е с три държавни печата, датиран е от 1955 г. и е заверен от секретаря на канцеларията на Министерството на вътрешните работи в Италия.

"168 часа" се сдоби с тези документи, доказващи знатния род на Миструци ди Фризинга благодарения на коренспондента ни в Италия - Виолина Христова, която ги взе от Държавния архив на Италия и д-р Генов, който предостави въпросната подпечатана страница.

Документите на фамилията остават на разположение на съпругата на Петканов Магда. Той се е погрижил да ги съхрани, тъй като нямало голям интерес към тях от политиците по онова време. След смъртта му, съпругата, заедно с дъщеря им Сълза решават да довършат делото му. Те осъществяват писмена връзка с италианското семейство. Резултатът е налице - сдобиват се с нови доказателства и документи, доказващи, че родът е наследник на цар Самуил.