Международното триенале на сценичния плакат представя две колекции, които осветяват различни страни от многоликата тема за жените в плаката, съобщават от триеналето.
Първата експозиция се открива в Прага на 7 май, в галерията и със специалната подкрепа на Българския културен институт  (БКИ) в Чехия. Идеята на Радослава Боор и Итка Зарубова да представят плакати, защитаващи правата на жените, за няколко месеца, се превърна в грандиозна международна кампания, която събра стотици произведения на автори от цял свят, разказва организаторите.
Кураторът Радослава Боор, известната със своите плакати и социална ангажираност, споделя колко труден е бил подборът, и колко бързо се е разраствал мащаба на акцията ARTtention. „Резултатът е не само впечатляващ със силата на посланията и с естетическите си качества, но е и показателен за това колко „гореща“ е темата. За съжаление,  измеренията на системното неспазване на женските права са огромни, а проблемите са много и различни - от бруталността на войната, през тероризма, глада, липса на достъп до образование, здравеопазване, пълноценен социален живот, равноправни трудови възнаграждения и условия за кариерно развитие,  избор на личен живот и външен вид и много, много други.  Насилието  и погазването на човешкото достойнство са универсално, разрушително зло, независимо дали е породено от домашен тормоз или военни действия. Плакатите – 150 броя, са ярко художествено свидетелство за един от най-острите и многопластови проблеми на съвременното  общество, но заедно с това са доказателство за активната  гражданска и творческа позиция  на автори от 37 страни“, коментира Боор.
Сред участниците са  както известни майстори на плаката като Лекс Древински, Агнешка Жемичевска, Гите Кат, Люба Томова, Иван Кашлаков, както и по-млади техни колеги.
Изложбата в  Прага има две последователни локации. След БКИ, плакатите ще бъдат изложени до средата на юли в централното фоайе на Народната техническа библиотека в Прага. Триеналето, което е съорганизатор на проекта, планира да го покаже като част от програмата и каталога на предстоящото 11-о Международно триенале на сценичния плакат (София, 2025).
Ден по-късно, на 8 май, в Общинската художествена галерия на Карлово, ще бъде открита изложбата „Жените и международното триенале на сценичния плакат, или красивите лица на плаката“. 
Настоящата селекция представя плакати на всички носителки на награди и на някои знакови фигури, участвали при определянето на тези награди. Колекцията отбелязва постиженията на 21 съвременни български и световни плакатистки, сред които са както легендарните фигури на Розмари Тиси, Пола Шер и Гите Кат, както и цяла плеяда художнички, включително и единствената авторка в досегашната история на триеналето, удостоена с голямата награда – Люба Томова. 
Специално място в експозицията е отделено на почетната участничка – голямата българска плакатистка Ралица Станоева (1940-2024)
/ДД