Община Разград спечели още едно дело срещу регионалното министерство за наложена корекция по европроект, съобщиха от общинската администрация.
Върховният административен съд излезе с окончателно решение по наложена на Общината финансова корекция във връзка с изпълнение на европроекта „Ремонт, обновяване на материално-техническата база и мерки за енергийна ефективност в образователните институции на територията на Разград“, финансиран по Оперативната програма „Региони в растеж 2014-2020“. Решението е във връзка с наложена корекция в размер на 25 процента върху допустимите разходи по договор с фирма - изпълнител ДЗЗД на стойност 651 971,12 лв. с ДДС за реконструкция и благоустрояване на дворно място и изграждане на енергоспестяващо осветление на Основно училище „Никола Й. Вапцаров“. Санкцията е наложена през септември 2021 г. от заместник-министър на Министерството на регионалното развитие и ръководител на Управляващия орган на Оперативната програма „Региони в растеж“. Аргументите на Управляващия орган за налагане на санкция са свързани със срока на изпълнение на обществената поръчка. И двете съдебни инстанции обаче установяват, че забава в изпълнение на ремонтните работи няма и поръчката е изпълнена в срок.  
Решението на Върховния административен съд е окончателно. С него Министерството на регионалното развитие и благоустройството е осъдено и да заплати на Община Разград разноски в размер на 100 лв., посочват от общинската администрация. 
Преди месец Община Разград спечели друго дело за наложени санкции по същия проект, но за изграждането на физкултурен салон към Профилираната гимназия с преподаване на чужди езици “Екзарх Йосиф“ - Разград.