Изпълнението на дейностите по проекта „Бъдеще за децата на община Троян“ е в ход, съобщи на пресконференция Марияна Николова, началник на отдел „Социална и здравна политика“ към Общината.
„Идеята на Община Троян е чрез този проект да се обърне по-особено внимание на населените места извън града, в които хората нямат същия достъп до социални услуги“, каза Николова.
Безплатни услуги по проекта ще могат да ползват деца с увреждания и в риск от изоставане в развитието, и техните семейства. Друга основна група са децата в неравностойно положение. Услугите ще се предоставят мобилно, с оглед на изнесените дейности в населените места. 
Дейностите са свързани с ранна диагностика и интервенция при деца със затруднения в развитието и с увреждания, подобряване на достъпа до консултативни и здравни услуги, семейно консултиране и подкрепа за формиране на родителски умения.
Ще бъде осигурена патронажна грижа за деца до три години чрез домашни посещения на екип от специалисти.
С децата и родителите ще работят социален работник, акушер, психолог, специален педагог, клиничен психолог и логопед. 
Основните дейности са възложени на специалисти, които и в момента работят в съществуващите в града Дневен център за подкрепа на деца и семейства с увреждания и Център за обществена подкрепа. „Считаме, че те са в най-значителна степен подготвени да окажат подкрепа на семействата“, каза Марияна Николова.
Работата в някои от селата вече е започнала и са идентифицирани деца, които имат нужда от логопедична, психологическа или допълнителна подкрепа. До момента има над 20 заявления за включване в проекта. Инициативата се възприема много добре от детските градини и училищата извън града, разказа Николова.
Общата стойност на проекта е 294 924 хиляди лева. Европейският социален фонд плюс финансира 85 процента от стойността на проекта. Националното финансиране е 15 процента. Проектът ще се изпълнява до 1 ноември 2025 година.